Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Pět pastí, které na vás číhají na home office

06.05.2020 Čtení pro radost

Na práci z domova si spousta z nás musela zvyknout hodně rychle. Jste mezi nimi? Asi už víte, že to není vždycky lehké. Asi jste už taky četli spoustu článků o trapasech z videokonferencí nebo nebezpečných svodech ledničky. Ale co některé méně propírané nástrahy?

 
VAROVÁNÍ: Nedá se říct, že bychom na ně měli nějaké osvědčené či dokonce odborné rady. Je dost možné, že se po přečtení článku neproměníte v zaměstnance nebo zaměstnankyni měsíce, co zvládá balancovat práci s rodinným i společenským životem, v pauzách vydechuje okvětní lístky lotosu a ještě se u toho fotí na Instagram. Ale třeba se v dramatech z domácí pracovny aspoň najdete.
 
1. Čí je to pracovna?
 
„Zvykla jsem si v karanténě na klídeček,“ říká novinářka Jolana, která z domova dělá od konce března. „Jenže teď je už dva týdny na home office i manžel. Máme jen jednu místnost, ve které se dá pořádně pracovat, a jeho práce je dost o telefonování. Když k tomu připočtete ještě to, že občas naběhne syn s učením, rušivých elementů je až až. To pak s láskou vzpomínám na ukecanou kolegyni z kanclu.“
 
 
Společný home office pro spoustu párů a rodin znamená nečekané sdílení pracovního prostoru – všichni chtějí být v místnosti s nejlepší wifi, u stolu, kde je nejlepší světlo, nebo prostě co nejblíž u kávovaru. Co s tím? Partnera z bytu vyhazovat nemusíte. Stačí, když se domluvíte na „směnách“, které se nebudou úplně překrývat. Nebo si aspoň nastavte hranice: na počítači pracujeme tady, ale s delším pracovním hovorem už musíme do vedlejší místnosti. A když bude nejhůř, špunty do uší to jistí.
 
 
2. Až moc velké ticho
 
Tohle je spíš problém singles. Pokud jste se už jednou mentálně nastavili na to, že kancelář se od domova pozná podle toho, že se tam ozývá nepřetržitý orkán zvuků, možná se vám pracovní podmínky v tichém bytě vytvářejí těžko.
 
Nepostačí-li vám jako kulisa rádio, otevřené okno ani sousedovo věčné šoupání nábytkem, máme ještě jeden tajný tip. Na stránce I miss the office si můžete autentické kancelářské zvuky pouštět do aleluja. A dokonce si tam můžete navolit, jestli vašim uším spíš lahodí vrzání židlí, zvonění telefonu, ping-pong, kávovar, tiskárna, nebo všechno najednou.
 
 
3. Nekonečná party
 
Když už byla řeč o sousedech. Možná i vy máte poblíž partaj, kde jako by se odehrával nepřetržitý večírek. Nebo balkon, ze kterého se ozývá veselé cinkání skleniček už v době, kdy vy jste teprve v půlce vašeho denního to-do listu. Možná zeď vaší pracovny sdílí aspirující kytarista, klavírista, trombonista, flétnista, popřípadě fotbalista.
 
Upřímně řečeno – pokud nechcete narušit křehké sousedské vztahy a není ještě po večerce, asi s tím nic moc nenaděláte. Nejlepším řešením bude dát si tu skleničku taky. Jestli zrovna abstinujete, zkuste meditovat. Třeba s aplikací Headspace, která už o síle meditace přesvědčila nejednoho nevěřícího Tomáše. Sousedy tím sice nevypnete, ale vy (v obou případech) vypnete dokonale.
 
 
4. Nohy za hlavou
 
Špatné sezení může nadělat pořádnou neplechu. A zatímco v práci se většinou aspoň trochu ovládáme, domácí office dává vzkvétat pozicím, jako je turecký sed v křesle, leh na břiše nebo takzvaný sed houpavý v záklonu (s nohama na stole). Kdo se někdy na online meetingu nehrbil jako zvoník u Matky Boží nebo nebalancoval laptop vleže na prsou, ať zvedne ruku. Ale opatrně, nejspíš to křupne.
 
„To je přesně můj problém. Když se zaberu do práce, často dost zkroucená, zapomenu se protahovat nebo projít. A najednou je večer! A všechno mě bolí. Pomohla mi až aplikace Seven, která mi vždycky připomene, že mám sedm minut cvičit. A ukáže mi jak,“ prozrazuje účetní Eliška. Zdá se vám sedm minut málo? Počkejte, až to vyzkoušíte.
 
 
5. Vyčítavá očička
 
Máme na mysli kukadla domácího mazlíčka. „Moje kočka Sušenka si prostě sedne na parapet, vyčítavě na mě zírá a někdy i urputně mňouká. Jako by říkala, že si jí vůbec nevšímám nebo jí málo krmím. Misku má přitom pořád plnou a na mazlení si vyhrazuju dlouhé pauzy,“ chytá se za hlavu grafička Mariana. Jediné, co se jí prý osvědčilo, je hudba pro domácí mazlíčky na Spotify. „Zní to divně, ale Sušenku to vždycky zaručeně uspí. A já mám na chvilku klid.“
 
Střihač Zdeněk na to jde jinak, offline. „Mně se o němou výčitku stará můj buldoček Benny. Chápu, že se nudí, ale občas se opravdu potřebuju soustředit na práci. To mu pak vyrábím takový hlavolam: do koše na prádlo dám zmačkané papíry, utěrky, plyšáky a schovám mezi ně pamlsky. Na chvíli ho to zabaví. Jen mi přijde, že každým dnem je ta chvíle kratší,“ krčí rameny Zdeněk.
 
Text: Marie Barvínková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI