Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Peklo místo radosti. Poznáte “laktační” psychózu?

29.08.2018 Čtení pro radost

Čerstvě narozené miminko v kombinézce s oušky by v každé novopečené matce mělo vzbudit pocity euforické a dříve nepoznané lásky. Prý. Přesto až osm žen z deseti zaznamená v prvních dnech po porodu náhlý pokles nálady, který provází nejen spousta něhy k novorozenému mončičákovi, ale taky řada otázek a pochybností. Příznaky depresivní epizody pak lze diagnostikovat u 15 % žen v šestinedělí. Jedna žena z tisíce se ale potká s ještě těžším kalibrem, poporodní psychózou.

 
 


Asi ji znáte spíš pod pojmem „laktační“ psychóza. Ten ale není přesný, protože tohle onemocnění s laktací nesouvisí. Projevuje se i u žen, které nikdy nekojily. Pod jedním názvem je pak schovaných hned několik variant poruchy. Mnoho lidí má tendenci ji podceňovat, případně zaměňovat s poporodním blues, které sice taky není žádná slast, ale přeci jen je to lehčí kalibr. S maminkou, kterou trápí poporodní deprese, je snazší domluva a je pravděpodobné, že na svou situaci má nebo snadněji získá náhled. 
 

Jak ji poznáte

Mezi lidmi stále panuje mýtus, že „laktačka“ se projeví přece tím, že matka vyhodí dítě z okna. Je pravda, že v závažných případech žena může dítě usmrtit, ale naštěstí se tak stane jen ve čtyřech případech onemocnění ze sta. Pět ze sta nemocných žen pak vztáhne ruku na svůj život. I jediný zmařený život je ale tragédie, které se dá mnohdy předejít. První příznaky onemocnění se projeví nejčastěji v prvních dvou týdnech, vzácněji až dva měsíce po porodu. Výrazným příznakem je ztráta kontaktu ženy s realitou. Ta se může projevovat různě – od neodbytných pochybností, zda je schopna se o dítě postarat, přes paranoiu až po bludy v podobě hlasů, které jí našeptávají, že je špatná matka a měla by to vzdát. Typickým příznakem je úzkostnost. Postupem dní pak žena začne selhávat i v běžných situacích, není schopna rozhodnout ani základní věci, je nesoustředěná a péče o dítě je mimo její možnosti. 
 

Komu hrozí víc než jiným?

Nejohroženější skupinou jsou ženy, které se už potýkají s jiným duševním onemocněním, typicky bipolární poruchou. Riziková je ale i diagnóza schizoafektivní poruchy, unipolární deprese nebo schizofrenie. V takovém případě by žena měla probrat se svým psychiatrem léčbu během těhotenství. Je pravděpodobné, že bude třeba změnit medikaci tak, aby jí stále pomáhala a miminku na cestě neškodila. Pravděpodobnost propuknutí poporodní psychózy zvyšuje i výskyt nemoci v blízké rodině nebo traumatická zkušenost z předchozích porodů, případně ošklivý potrat. Řada žen, které o nenarozené miminko přišly, prožije celé těhotenství v pochopitelné úzkosti a „preventivních“ obavách. Když k devíti měsícům psychické nepohody přidáte únavu a vyčerpávající péči o novorozence, je zaděláno na malér. Poporodní psychózy se také častěji vyskytují u žen, které porodí velmi mladé nebo naopak v (z hlediska mateřství) pozdním věku po pětatřicítce. 
 

Cesta z pekla…

... existuje. Nejlepší je samozřejmě pokusit se problému předejít, ale někdy to prostě nejde. Novopečená máma by si měla i v šestinedělí najít čas pro sebe a odpočinek. Zní to jako sci-fi? Víme, že je to těžké. Ještě těžší je však péče o kojence, jehož máma se několik týdnů léčí na uzavřeném oddělení psychiatrické nemocnice. Držte se proto v rodině hesla, že domácí pohoda a odpočinek je důležitější než vyprané záclony a teplá večeře. Když odpočinek nestačí, je na rodině a přátelích, aby ženě pomohli. Nejen s domácností, ale především s tím, aby se nebála navštívit odborníka. Dejte jí najevo, že jestli se cítí mizerně a nezvládá péči o novorozeně a práci kolem rodiny, není to hanba. Že se to dá řešit a jste na její straně. V případě, že si všimnete opravdu podivného chování – třeba paranoidních úvah – nebo se vám svěří, že slýchá hlasy, na nic nečekejte a poraďte se s psychiatrem. Společně už vymyslíte rozumné řešení. Poporodní deprese se někdy léčí psychoterapií, ta ale na opravdovou psychózu sama nestačí a akutní fáze nemoci uhasí léky. Počítejte ale s tím, že léčba chvíli potrvá a že antidepresiva nefungují jako ibalgin na bolavý zub. Pomoc ale existuje a je škoda každé ženy, které mateřství přináší bolest a beznaděj namísto radosti a lásky.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos 
 


Relax pro maminku

Měkoučké a pohodlné - Relaxační polštáře Albi jsou to pravé ořechové pro každou unavenou maminku.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI