Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Ondřej Bank: Nejdůležitější je, aby se dítě na horách cítilo dobře

05.02.2019 Čtení pro radost

Na lyže se poprvé postavil v necelých třech letech pod dozorem svého otce. Základy zřejmě Ondra Bank načerpal kvalitní, protože patří k nejúspěšnějším českým lyžařům a dnes přispívá k úspěchům fenomenální Ester Ledecké. Poprosili jsme ho proto, aby se s námi rozdělil o pár tipů, jak s lyžováním začít.

 
Kdo vás přivedl k lyžování?
 
Mě k lyžování přivedli rodiče a otec mě potom vedl i během závodní kariéry až do nějakých osmnácti let. 
 
Je to ideální úvod do lyžování? Nebo je lepší svěřit dítě odborníkům do lyžařské přípravky?
 
Podle mě je vždy lepší, když se o úplný úvod do sportu postarají rodiče. Dítě s nimi má jiný vztah než s cizími trenéry, začátky, které se stejně odehrávají formou hry, jsou tak přirozenější a jednodušší. Dělám to tak i já. Se svými dětmi sportuji, baví mě to a vypadá to, že to baví i je. I když je pravda, že občas svého otce-trenéra neposlouchají. 
 
Nemají rodiče nevýhodu v nedostatku odborných znalostí?
 
Na samém začátku podle mě není odbornost až tak rozhodující. Dětem nemá cenu vysvětlovat, jak mají tlačit na hranu lyže, kam dávat ruce a rozebírat s nimi techniku oblouků. Vlastně i pochybuji, že jsou schopné něco takového pochopit. Naopak, když necháme děti si hrát, pohybovat se na sněhu a na pohyb přirozeně reagovat, tak na základy lyžování přijdou samy. Do nějakých deseti let bych se věnoval hrám a napodobování. 
 
V kolika je vůbec vhodné s lyžováním začít?
 
Nemyslím si, že je nějaký stanovený věk. Já sám jsem začínal hodně brzy, poprvé jsem stál nalyžích, když mi byly necelé tři roky. Vůbec ale nevadí, když dítě začne později. Důležité je, aby se dítě na horách cítilo dobře. Nemusí hned začít lyžovat. Klidně ať bobuje nebo ať staví sněhuláky. Když se na hory bude těšit, půjde mu učení daleko lépe. 
 
Pokud si dítě lyžování oblíbí a jde mu, v jakém věku je vhodné pokročit od legrace k nějakému serióznějšímu sportovnímu tréninku?
 
Začal bych o tom uvažovat až dejme tomu v deseti, dvanácti letech dítěte. Nebojte se, že něco zmeškáte. Naopak, čím déle trvá etapa lyžování jen tak pro radost, tím lépe. Samozřejmě, pokud dítě chce závodit a trénink ho baví, tak nemá smysl ho brzdit. Stejně tak ale nemá cenu někam chvátat. Rozvoj pohybových schopností, radost z pohybu a pobytu na horách, to jsou všechno velmi důležité základy, ze kterých každý lyžař těží. Čím širší a pevnější ty základy budou, tím lépe se na nich potom staví. Všeobecně zdatné dítě se na specializovaný sport dokáže adaptovat velmi rychle. 
 
 
Pořád se bavíme o zimních aktivitách. Měli bychom s malými lyžaři pracovat celý rok? 
 
Určitě ano. Jak u dětí, tak u pokročilejších lyžařů je tělesná průprava během celého roku velmi důležitá. U dětí je zásadní rozvíjet obratnost a rychlost, cvičit rovnováhu, později přidat rozvoj síly a vytrvalosti. Když jsem trénoval, bylo součástí mého tréninku všechno od jízdy na kole a kolečkových bruslích po gymnastiku, plavání a chůzí na slackline pro výuku rovnováhy. Opět tu platí pravidlo, že čím všestranněji budeme dítě rozvíjet, tím lépe se mu bude zvládat tak specializovaný sport, jako jsou lyže. 
 
Předpokládám, že všestranně rozvinutý a zatěžovaný organismus je také nejlepší prevencí proti různým zraněním a zdravotním problémům.
 
Přesně tak. Já jsem k tomuto zjištění došel bohužel až poučením z chyb, protože jsem všestranný pohyb zanedbával. Lyžování je fyzicky náročný sport, který klade velké nároky na určité svalové partie, hlavně na záda, nohy, kolena a podobně. Je velmi důležité jejich přetěžování kompenzovat rozvojem svalů ostatních. Pokud to zanedbáme, začnou se svalové disbalance načítat a vedou k řadě nepříjemných důsledků, jako je vadné držení těla, bolesti, únavová zranění a tak dále. Pokud se lyžování člověk věnuje na sportovní úrovni, je důležité docházet ke sportovnímu lékaři nebo fyzioterapeutovi, který dokáže problémy odhalit ještě dříve, než nám začnou ztěžovat život, a pomůže s jejich odstraněním. 
 
Co když jsme trénink v mládí propásli a chceme s lyžováním začít v dospělosti? 
 
Nevím, jestli budu umět poradit, protože na trénink dospělých začátečníků nejsem odborník. Myslím si ale, že stejně jako u dětí rozhoduje především chuť a odhodlání. Jestli nás pak bude do lyžování zasvěcovat trenér v lyžařském kursu, kamarád, nebo jestli se budeme učit podle instruktážních videí z YouTube, je druhořadé. Na rekreačním lyžování nic moc složitého není. 
 
Je lyžování vhodný sport pro děti?
 
Lyžování je krásný a zároveň také hodně náročný sport. A mluvím ze své vlastní zkušenosti, když řeknu, že často bývá daleko náročnější pro rodiče než pro děti. Je kolem něj spousta zařizování, dojíždění, cestování. Vybavení od lyží po oblečení, mazání a časomíry je drahé. Když srovnám lyžování třeba s plaváním nebo atletikou, vychází mi z hlediska rodičů jako jeden z nejnáročnějších sportů vůbec. Rodiče by si to měli uvědomit, než začnou své děti k závodnímu lyžování směřovat, a popravdě řečeno doufám, že moje děti nebudou chtít závodit na lyžích. Zároveň ale neznám nic krásnějšího než pobyt na horách a lyžování jen tak pro radost. 
 
Ondřej BANK
 
Český alpský lyžař, mnohonásobný mistr České republiky a úspěšný reprezentant. Trénoval pod vedením svého otce, později převzal jeho vedení bratr Tomáš. Věnoval se jak slalomu, tak sjezdovým disciplínám, mezi jeho největší úspěchy patří třetí místo v superkombinaci ve Světovém poháru v Beaver Creeku a třetí místo ve stejné disciplíně v Kitzbühelu. V roce 2011 byl vyhlášen Králem bílé stopy, tedy nejlepším českým lyžařem. Po ukončení závodní kariéry se stal členem trenérského týmu snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké. 
 
 
Autor: Jirka Holubec, Foto: Profimedia, Thinkstockphotos
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI