Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Nestyďte se vyrazit na horskou dráhu i bez dětí!

24.04.2019 Čtení pro radost

Jak tomu vzrušení jednou propadnete, nemůžete jinak! Pusťte se doslova po hlavě do tak trochu jiné adrenalinové dovolené a na vlastní kůži vyzkoušejte Ferrari Land (180 km/h) a další nejlepší evropské horské dráhy pro rok 2019.

 
Klasický roller coaster (tedy horská dráha) je něco úplně jiného, než co vám nabízí naháněči na Matějské pouti. Ty nejlepší atrakce vám totiž nabízí speciální choreografie, o vzrušující zážitek zběsilé rychlosti, během níž se střídají různé zatáčky, pády, inverzní prvky (rychlé otočení hlavou dolů), šroubovicové trajektorie, pády a kdoví co ještě, to všechno v rámci jedné jízdy. Sám bych tenhle zážitek přirovnal k rychlé jízdě na motorce serpentinami v horách. Jde o vzrušení a radosti z rychlosti, cílem nejsou žaludeční problémy, naopak vás to má rozradostnit.
 
Není to tedy jen pro děti?
 
Právě naopak. U většiny nejprestižnějších atrakcí je limit minimální výšky. Je to kvůli tomu, že jste ve vozíčku zacvaknutí a jištění speciální kovovou konstrukcí a stejně jako u pásů v autě to nebude fungovat, když máte metr. 
 
Takže jde o rychlost?
 
Zdaleka ne. Základem atrakce je moderní ocelová dráha, na které sedíte, případně jste k ní zavěšeni v masivní kovové konstrukci. A pak jsou dřevěné dráhy, kde se drkotáte po zdánlivě chatrné dřevěné konstrukci a sedíte ve vozíku, v němž máte pocit, že kdykoli můžete vypadnout. Ty dřevěné mají své vlastní specifické kouzlo. K dvojnásobnému vzrušení tady stačí poloviční rychlost.
 
 
Kolik to stojí?
 
Ve všech velkých zábavních parcích to funguje tak, že se zaplatí vstupné u vchodu (zhruba 600 až 1000 korun) a pak už si na atrakcích můžete jezdit podle libosti až do omdlení. To na Matějské platíte za každou jízdu, musíte se hrozně krotit, přitom stejně netušíte, kolik tam ten den nakonec necháte.
 
Kde si to tedy nejlíp užiju?
 
Nejúžasnější atrakce jsou v bohatých zemích s hodně lidmi, kteří se chtějí bavit. Takže si na své přijdete v USA, Japonsku a Číně. Největším provozovatelem zábavních parků na světě je americká korporace Six Flags, která po celém světě provozuje 30 zábavních i vodních parků. Světová jednička ve výrobě roller coasterů je zase švýcarská společnost Intamin. Právě tahle firma postavila sedm z deseti nejbrutálnějších drah. Nicméně i na našem kontinentu se několik adrenalinových klenotů najde. Tady je naše velká čtyřka…
 
 
PortAventura Park, Španělsko
 
Španělská PortAventura je veterán mezi zábavními parky. Má několik světových rekordů a krásně prázdninovou atmosféru. Dostanete se tam přímým vlakem z Barcelony, která je od parku 100 kilometrů. Ať už si tady vyberete stařičký Dragon Khan (105 km/h, ale má navíc 8 inverzí – tedy kolikrát jste hlavou dolů), nebo Red Force, což je aktuálně nejrychlejší dráha na světě (z 0 na 180 km/h vás vystřelí za pouhých 5 vteřin). Red Force je samostatně ve vedlejším areálu Ferrari Land Park. Celá PortAventura vystačí klidně na několik dní. Kupujte lístky na webu dopředu, něco málo ušetříte. Nejvýhodnější vstupenka na všechny tři parky najednou (PortAventura, aquapark a Ferrari Land Park) je na šíleně skvělých 7 dní za 124 eur (3200 Kč) pro dospělého. Asi se vám po návratu z dovolené budou klepat nohy.
Web: https://www.portaventuraworld.com/en
 
Energylandia, Polsko
 
Jen 120 kilometrů z Ostravy směrem na Krakov, blíž už to k bezpečnému adrenalinu nemůžete mít. Loni v polském parku firma Intamin postavila horskou dráhu Hyperion, se kterou podniknete misi k Saturnovu měsíci Hyperionu. A že se toho tvůrci nebáli. Na této atrakci se propadáte do hloubky 82 metrů, dosáhnete přetížení 4,8 G a maximální rychlosti 142 km/h – jde o třetí nejrychlejší dráhu v Evropě. Celodenní vstupenka do celého areálu pro dospělého přijde v přepočtu na 720 korun a přespat můžete hned pár kroků od brány lunaparku, ve stylovém indiánsko-westerovém městečku. Bydlením se pokochejte tady. 
Web: https://energylandia.pl/cs/
 
Walibi, Nizozemsko (Belgie, Francie)
 
Tenhle zábavní park 70 kilometrů od Amsterdamu několikrát změnil majitele (včetně Six Flags, když se pokoušeli o expanzi do Evropy) a my ho máme moc rádi. Ačkoli místní dráhy netrhají rekordy, najdete tu sedm příjemných drah s rychlostí kolem 80 km/h a občas i s inverzemi, takže se tu rozhodně nudit nebudete. Letos se tu má navíc 1. července po obrovské rekonstrukci spustit přestavěná dřevěná horská dráha Untamed s oficiálně první hybridní konstrukcí. Untamed má mít rychlost 80 km/h, což je ale, jak jsme si vysvětlili, v této kategorii parádní jízda. Pokud vstupenky koupíte online, dostanete 20 % slevu, standardní celodenní lístek stojí 900 korun. 
Web: https://www.walibi.com
 
Wonderland Eurasia (Ankarapark), Turecko
 
Prestižní projekt tureckého prezidenta Erdogana, podobně megalomanský jako nové letiště. Má to být největší zábavní park v Evropě a po mnoha odkladech je prý otevřený od letošního března. Údajně v něm najdete největší horskou dráhu na světě. Kromě pár fotek jsem ale více informací neodhledal. Už jsem se nachytal na turecký zábavní park v Istan-bulu, který sliboval fantastické zážitky, a když jsem se tam po celodenní jízdě místním busem konečně dokodrcal, vybafla na mě podivnost uprostřed nekonečných sídlišť, vedle které je i Matějská supermoderní zábavní park.
Web: http://www.wonderlandeurasia.com
 
Text: Jan Strmiska  Foto: Profimedia a EP
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI

Galerie článků

8-10 / 25