Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Nemiluju své dítě od narození. Jsem špatná matka?

21.01.2020 Čtení pro radost

Celý život jste se na tuhle chvíli připravovala. Odsunula jste kariéru na druhou kolej, těšila se, jak prožijete mateřskou dovolenou jak z reklamy na štěstí, jenže to vaše štěstí má jednu velkou trhlinu. Příval lásky k vašemu miminku, o kterém všichni říkají, že přijde po porodu, se někam zatoulal…

 
I když budete pátrat, veřejných příběhů moc nenajdete. To, že by žena bezprostředně po porodu nezahořela mateřskou láskou, je totiž společenské tabu. Možná nejbližší kamarádka vám u druhé skleničky vína a pod přísahou, že to nikdy nikomu neřeknete, prozradí, že ani u ní se nejednalo o žádné vzplanutí na první pohled. Ale kdybyste svůj vlažný vztah k vlastnímu dítěti přiznala před kýmkoliv cizím, dostala byste vynadáno, že se rouháte.
 
Společenské mínění je jedna věc, realita jiná. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity zrealizovala před lety ve spolupráci s brněnským Národním centrem pro rodinu výzkum, ve kterém se ptala 500 rodičů, jak se vyvíjel jejich vztah k vlastním dětem. I když někteří tvrdili, že okamžitě po porodu propadli bezpodmínečné lásce, většina přiznala, že si láskyplný vztah postupně budovala několik týdnů nebo měsíců. 
 
Vlastně se ani není co divit. Máte za sebou více či méně náročný porod, vaše tělo se dává do kupy po fyzickém výkonu hodném olympijské medaile a vaše hormony řádí jako splašené.
 
 
Od splašených hormonů k laktační psychóze
 
I když jste jinak psychicky odolná, můžete po porodu projít poporodním blues. Je to stav, který má až 85 % žen, a projevuje se přecitlivělostí, plačtivostí a výraznou náladovostí. Často se stane, že maminka se rozpláče, aniž by věděla proč. Tento stav většinou trvá jen pár dní po porodu, na svědomí ho mají hormonální změny (hlavně pokles estradiolu a progesteronu) a měl by sám od sebe odeznít. Stačí trocha pochopení a empatie od okolí.
 
Pokud ale problémy s výkyvy nálad přetrvávají, nebo se dokonce zhoršují, může jít o laktační psychózu, jinak nazývanou poporodní depresí, se kterou se údajně setká 10 až 19 % maminek. Víc ohrožené jsou ty, které trpěly depresemi už před těhotenstvím nebo během něj, ale nevyhýbá se ani ženám, které ničím takovým neprocházely a miminko si přály a těšily se na něj. Nastupuje většinou 4 týdny až půl roku po porodu a žena je náladová, plačtivá, postupně ztrácí o vše zájem a nejhorší případy mohou skončit i sebevraždou. Pokud máte pocit, že váš zdravotní stav se v tomto ohledu vymyká běžným výkyvům, svěřte se s tím svým blízkým a hlavně vyhledejte odbornou pomoc. Není se za co stydět. 
 
Nový život?!
 
Miminko může být vetřelcem, který rozbil váš dosavadní život na tisíc malých kousků, a nic už není (a nebude) tak jako dřív. Jste v nové životní roli, musíte se popasovat se spánkovou deprivací, celkovým vyčerpáním a spoustou dalších novot. To, že své dítě nemilujete během prvních vteřin po narození, neznamená, že si vzájemný vztah časem nevybudujete. 
 
Jak z toho ven? V první řadě si nedávejte svoje pocity za vinu. Vztah k vlastnímu dítěti je totiž stejný jako jakýkoliv jiný. Málokdo z nás se bezmezně zamiluje na prvním rande, naopak naše láska roste postupně, jak svůj protějšek poznáváme. 
 
 
Jak se zamilovat do svého dítěte
 
  1. O tom, že si apatii nemáte vyčítat, jsme psali o pár řádků výš. Ale tuhle mantru si opakujte stále dokola. Takže ještě jednou: NIC si nevyčítejte!
  2. Vyhýbejte se článkům, které mateřskou lásku adorují. Zbytečně by vás deptaly.
  3. Myslete na sebe. Zní to jako utopické klišé, zvlášť pro novopečenou maminku. Ale zkuste si každý den ukradnout pár desítek minut pro sebe a ty využijte podle svého. Vyspěte se, přečtěte si lesklý časopis, zajděte si na manikúru, do kina, na kafe s kamarádkou… Dělejte cokoliv, co nesouvisí s péčí o dítě. Věřte, že babičky nebo tatínek rádi pohlídají.
  4. Klidně si postěžujte. Nebojte se poplakat si kamarádce na rameni, jak vaše dítě pořád pláče a pořád něco chce. Ohromně se vám uleví.
  5. Vědci zjistili, že spokojený výraz vlastního dítěte uvolňuje v mozku hormon dopamin, který je zodpovědný za mateřské city. Radujte se proto z každého úsměvu, pohledu a mazlení s miminkem. Dotyky a objetí dělají zázraky.
  6. Věřte, že časem se opravdu zamilujete. Nepůjde o chvilkové vzplanutí, ale týden po týdnu bude váš vztah hlubší, až to bude láska vašeho života, věřte nám. 
Text: Petra Matějková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI