Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Manuál pro život s mužem. Od muže

19.02.2020 Čtení pro radost

Podle redaktora Jana Strmisky je muž jednoduchý tvor. Stačí dodržovat několik základních pravidel a odvděčí se vám nízkou poruchovostí, úsměvem a nenáročností na údržbu.

 
Na mužích se rozhodně víc než na ženách podepisuje to, že v dnešní společnosti chybí rituály dospívání. Náš vývoj je postaven na zlomových obdobích, kdy se rveme o budoucnost a potřebujeme se na tom učit. Ženám alespoň zůstal porod (i když se posunul jeho věk). Navíc ženy nepotřebují konfrontaci k vývoji tak moc jako my. Jsme duší lovci a bez lovu a boje nejsme nic.
 
Když kočku nebo třeba lva nenaučíte v mládí lovit a budete je jen láskyplně krmit z konzervy, kde je přece už přichystané „to nejlepší“ a vybírané s láskou, nikdy se neosamostatní. Umění lovu se u šelem nepřenáší geneticky, ale učí se především v linii matka–dcera. Pokud dojde k nějaké chybě (vezmete si domů malé koťátko na mazlení), už nikdy se lovit nenaučí. A stejně tak je to s námi muži. V dnešní společnosti nám jako přechodový rituál zbývá možná založit si v dospívání nějaký startup. Ale to je žalostně málo.
 
Takže tady je ten slíbený manuál. Dále zmíněná pravidla platí jen v případě tradičního, alespoň mírně heterosexuálního typu muže. 
 
Mluvte na něj jednoduše a upřímně
 
To nejdůležitější ještě jednou: Muž je jednoduchý tvor. Upřímný a nezáludný: Když něco chce, většinou si o to přímo řekne. A stejný přístup očekává od těch, co chtějí něco po něm. Ženský princip šifrovaného přenosu ve stylu „abych nevypadala, že něco chci“ nebo „aby se náhodou někdo neurazil“  je pro nás muže nesrozumitelný. Takovou komunikaci dokáže rozkódovat zase jen kompatibilní přijímač, tedy opět žena. 
 
 
Nechápe gesta a nikdy nenaznačuje
 
Naše mužské vysílání je jednoduché. Nehledejte v tom nic, co tam není. Nepoužíváme mimiku a gesta, abychom naznačili, že se nám něco nelíbí, a mnohdy tato gesta nedokážeme číst. Protáhlého obličeje a útrpného vzdychání si tak mnohdy nevšimneme, není-li to v posteli. 
 
Nechce nic řešit
 
Když muž nemá náladu, tak ji prostě nemá a často tím nechce nic říct. A nechce ani přemýšlet nad tím, proč tomu tak je. Vyřeší to tak, že si dá drink, půjde si zaběhat nebo se projet na kole. A bude zase v cajku. 
 
Musí si zachovat tvář
 
Na druhou stranu, i muž si někdy potřebuje vybít stres, který nashromáždí v práci, kde ale potřebuje zachovat svou tvář. Na rozdíl od žen, které se zhroutí a rozpláčou před svým šéfem nebo se vypovídají před kamarádkami, si to muž nemůže dovolit. A tak si vyleje srdce doma. Energie musí ven. Buďte tolerantní. To, že je na vás nepříjemný a schytáte to za někoho jiného, není nic osobního. Naopak, berte to jako ocenění vašeho důvěrného vztahu.
 
 
Má krátkou paměť
 
Netrestáme za minulé prohřešky, tak jako to dělají ženy. Zvlášť když se stal už kdysi dávno (třeba včera). Pamatuji si scénu z redakce, kde jsme se s kolegy do krve kvůli něčemu pohádali. Ukončili jsme to a šli na jídlo. Šokovaná kolegyně málem omdlela s tím, jak spolu můžete někam PO TOM VŠEM jít? Vůbec jsme nepochopili problém, pro nás už to byla minulost. Ženy se totiž dokážou nenávidět dlouhé roky. Na muže musíte jít jako na psa. Když ho „nepotrestáte“ hned, za chvíli už nebude tušit, proč se na něj zlobíte.
 
Není možné ho předělat
 
Jasně, tohle vědí všichni, ale stále na to všechny ženy znova a znova zapomínají. „Nerad cestuje, ale se mnou ho to bude určitě bavit.“ Nebo: „Pořád by někde lítal, ale se mnou konečně pochopí smysl rodiny, domova a usadí se.“ Nebo: „Vyzdobím mu byt dekorem, aby nebyl tak strohý a neútulný. Nakonec za to bude rád.“ 
Nejspíš ne, ne, ne a ne.
 
 
Potřebuje chválit
 
Možná to vypadá jako protiklad k dříve zmíněné emocionální plochosti, ale pochvalou nezarmoutíš. Muž potřebuje motivovat. Je rád, když posloucháte jeho megalomanské plány na ovládnutí světa, popis nápadu na programování nové appky nebo jen pochlubení se sestaveným stolkem z IKEA.
 
Ale nechválí!
 
Na druhou stranu, od něj nic takového nečekejte. Svět prostě není spravedlivý. Za muže mluví činy, ať už je to jakkoli trapná fráze. Nečekejte, že vám bude pořád říkat, jak vás miluje, že vám bude nosit květiny, obdivovat, jak jste krásná, a šťastně děkovat za uvařené jídlo. Svou lásku projevuje jinak. Tím, že se na něj můžete spolehnout, a tím, že UDĚLÁ, co je potřeba. 
 
A na závěr nezapomeňte na základní pravidlo tří DÁT každého šťastného vztahu. Dát mu lásku, dát mu najíst a umět mu dát pokoj. Alespoň občas. 
 
Text: Jan Strmiska  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI

Galerie článků

8-10 / 25