Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

„Mám radost, když nad Kouzelným čtením tráví s dětmi čas i rodiče“

21.08.2018 Čtení pro radost

Říká Lucie Krystlíková, dáma, která má populární řadu zábavných a vzdělávacích knížek, skládaček a her v Albi na starost. Když jsme ji přemlouvali k rozhovoru, starala se: „Hlavně to nesmí vyznít tak, že všechno dělám sama.“ Zapomněla ale dodat, že napsala už celou řadu kouzelných textů a říkanek. Takže vlastně patří mezi nejúspěšnější autorky dětských knížek u nás.

 
 


Četli vám rodiče, když jste byla malá? 

Jak kdy. Dost často došlo jen na vyprávění pohádek nebo smyšlených příběhů, což mi vůbec nevadilo. Ale o knížky jsem nouzi neměla. A snad právě proto k nim mám tak kladný vztah a plnou knihovnu.
 

Myslíte, že je dneska už větší domácí knihovna spíš výjimka? A že děti mají blíž k televizi, YouTube a podobně? 

Obávám se, že dneska už bychom ve spoustě domácností moc knih nenašli. Dospělí ve velké míře dávají přednost čtečkám. Ano, dětem jsou bližší tablety, hrdinové filmů a „youtubeři“. Nicméně doufám a věřím, že knihy nikdy z domácností úplně nevymizí. Stačí se rozhlédnout po knihkupectvích plných novinek a reprintů oblíbených knih. Tak snad knihám ještě neodzvonilo a hned tak neodzvoní.
 

Není ale Kouzelné čtení vlastně něco mezi knížkou a čtečkou? Myslíte, že děti už bez technologií zaujmout nejde? 

U Kouzelného čtení oceňuji, že stále musíte mít k dispozici knihu, jinak si nic „nepřečtete“. Elektronická tužka jako taková může sice suplovat MP3 přehrávač, ale nepředpokládám, že ji tak někdo bude používat výhradně. Nebo si ji kvůli tomu dokonce pořizovat. Takže je stále potřeba mít knihu. V tomto případě nová technologie jen rozšířila její funkci. A kdo ví? Třeba právě díky Kouzelnému čtení bude více dětí ochotno vzít do ruky knížku místo tabletu. Stále jsem v tomhle ohledu optimista. Ale pravdu máte v tom, že pokud nějakou tradiční věc podpoříte technologií, tak to rozhodně zaujme větší skupinu dětí.
 

Spolupracujete na výběru námětů kouzelných knížek. Čím se inspirujete a podle čeho témata volíte? 

Finální verze edičního plánu je na celém týmu, i když samozřejmě také přicházím s vlastními nápady. Vycházíme z obecně oblíbených témat mezi dětmi a nasloucháme požadavkům našich fanoušků. Kouzelné čtení je přece jen koncept, který i často zpracovávaná témata dokáže podat trochu jinak. A ještě bych tedy pro pořádek dodala, že Kouzelné čtení nejsou jen knihy, ale i hry, puzzle nebo samolepky.
 

Kdo navrhuje ilustrátory a osobnosti, které kouzelným textům propůjčí hlas? To jistě úspěch u rodičů i dětí zásadně ovlivňuje.

To také konzultujeme v rámci týmu. Pro výběr je rozhodující věková skupina dětí a téma. Interprety si většinou volím sama, stejně jako mé kolegyně. Už při práci na knížce zvažuji, jaký hlas by se k postavičkám nebo danému tématu hodil. Spolupracujeme s profesionálními herci a herečkami, takže při nahrávání někdy dojde i na mírnou improvizaci. O to je pak ale výsledek lepší. A samozřejmě všechno dohromady – téma, ilustrace i interpret – ovlivňuje, jak knížku, hru nebo další kouzelný formát zákazníci přijmou. 
 

Teď mě napadá: má Kouzelné čtení nějakou „předlohu“ v zahraničí? 

Technologii Kouzelného čtení přivezl náš pan ředitel ze zahraničního veletrhu, takže v tomhle ohledu to úplná novinka není. Ale celé české Kouzelné čtení je unikátní, vytváříme ho od začátku kompletně sami. 




Nevyplatilo by se něco přebírat? 

Jak odpovědět stručně? Přebírat knížky z ciziny se může zdát jako nejjednodušší cesta, ale... U většiny knížek našeho typu to prostě nejde. Obsah třeba nebývá relevantní pro naše prostředí. Rozhodli jsme se proto vydávat Kouzelné čtení na míru českým dětem. Kromě zábavy v nich díky tomu najdou i informace, které se pak učí ve školce nebo ve škole. Můžu vám dát příklad. Máme Kouzelné čtení i na Slovensku a v Polsku. Zdálo by se, že stačí knížku přeložit a hotovo. Ale tak snadné to není. Kolegové z obou zemí musí pozorně pročíst a případně upravit text a občas zadat i ilustrační úpravy, aby kniha odpovídala reálnému prostředí v daných zemích.
 

Mluvili jsme o důležitosti ilustrací a hlasu. Ale možná ještě důležitější je přínos spoluautorů, kteří tak vidět nejsou. Jaká je role dětských psychologů, logopedů a dalších odborníků, kteří s vámi knížky připravují?  

Někdy dost zásadní. Tak například logopedická kniha Když roboti brebentí by určitě bez odborníka na logopedii nevznikla. Odbornicí je v daném případě zároveň autorka textu, paní Ester Stará, speciální pedagožka, logopedka a spisovatelka. A bez odborníků by nevznikla celá řada našich knížek. Je pro nás důležité, aby odborné nebo specializované knihy měly záštitu v lidech, kteří se dané oblasti věnují a opravdu jí rozumějí.
 

Zastoupí Kouzelné čtení maminku, tatínka nebo prarodiče, kteří si často už čas na čtení dětem nenajdou? Nebo může být dokonce ještě užitečnější, protože knížky mají odborné zázemí, kvalitní přednes a tak vůbec?

Nikdy nic nenahradí rodiče ani prarodiče a čas s nimi strávený. To bychom měli mít na paměti stále. Žijeme nicméně v hektické době. Díky Kouzelnému čtení si knížku mohou vzít do ruky i děti, které ještě číst neumí. A když rodiče zápasí s časem, roli předčítajícího převezme elektronická tužka. Stejně ale musím přiznat, že mě nejvíc těší, když právě u Kouzelného čtení tráví rodiče s dětmi čas dohromady. Protože se jim koncept zalíbil a oceňují i jeho vzdělávací složku.
 
 
Lucie Krystlíková (* 1973) sice vystudovala ekonomku, ale odmala ji nejvíc bavilo čtení. Ačkoli chvíli pracovala jako účetní, brzy utekla k organizování jazykových a odborných kurzů. V Albi pracuje už 12 let na různých pozicích. Přes zájem o historii sportu a zejména ledního hokeje se dostala k nabídce na vytvoření otázek pro hry Kvízy do kapsy Hokej a Olympijské hry. Poté začala přispívat do firemního časopisu pro děti a nakonec našla svoji práci snů v týmu Kouzelného čtení. 
 
 
Text: Michal Schindler, foto: Marek Novotný
 


Tip od Lucky

Zvířátka na statku - kouzelná kniha pro nejmenší čtenáře plná básniček a říkanek.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI