ALBI Blog
všechny příspěvkyLetem bylinkovým světem
14.05.2019 Čtení pro radost
Bulharské plněné papriky, bjurek, arabský zátar i chleba s pažitkou. Co specialita, to jiná země a kultura, přesto všechny mají jeden společný základ – čerstvé bylinky. Poradíme vám, jak si je vypěstovat, připravit v kuchyni a sníst. Mňam!
Čím hnojit?
- Přírodní zahradník Milan Bruchter varuje před přehnaným hnojením a doporučuje jakýsi „bylinkový čaj pro bylinky“. Funguje to jako výluh z rostlin bohatých na živiny (kopřiva, pampeliška, kostival, přeslička...). Čerstvou směs těchto bylin (100 g) přelijete litrem horké vody, necháte louhovat a po zchladnutí scedíte. Výsledný výluh naředíte ještě 1 : 1 odstátou vodou a máte bylinný ionťák.
- Kupodivu podobné retro doporučuje i Vladimír Víšek z IKEA. Ten radí používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec. Je prý plná živin. A my dodáváme, že je to vlastně kuchyňská verze nejluxusnějšího hnojiva guáno (usazeniny z ptačího trusu) nebo v české vesnické verzi hnojení slepičími hovínky.
Chleba s pažitkou (Česko)
- Pěstování venku je naprosto jednoduché. Zasadíte a pažitka roste.
- Jak na ni doma? S pěstováním rostlinek v kuchyni to vždycky bývá oříšek. Chybí jim tady venkovní světlo a květináče rychle vysychají. Postavte proto květináč na okno směřující na jih. Jinak vám to moc nepojede a rostlinky budou slabé a zažloutlé.
- Nešoupejte s rostlinou sem tam. Jestli máte ve zvyku, že květináč s pažitkou položíte u obědu na stůl a pak ho zase uklidíte, je to špatně. Rostlina potřebuje aklimatizaci a neměla by se přesouvat. Stejně tak jí vadí průvan a otevírání okna.
Zátar (Blízký východ, Afrika)
- Jaký druh tymiánu si vypěstovat? Jsou jich stovky, hoďte si korunou. Například tymián citrónový roste do kopečků a je skvělý do salátu nebo čaje. Mateřídouška úzkolistá je zase jemnější a hodí se při grilování.
- Je to odolná rostlina, stačí jí hodně slunce a málo větru (takže na balkóně to chce závětří).
- Pokud chcete, aby vám tymián provoněl byt, moc ho nezalévejte.
- Nejlépe se množí z řízků (5 až 7 cm). Takže když si vyhlédnete někde v zahradnictví jednu kytku, můžete si ji pak na balkóně naklonovat podle libosti.
Plněné papriky (Bulharsko)
- Jaký druh? Základní rozdělení je saturejka zahradní (jednoletá bylina s výraznější chutí), která se hodí domů do květináče, a saturejka horská (tužší dřevnatější trvalka).
- Celkově se k ní chovejte podobně jako k tymiánu. Potřebuje slunce v květináči i v duši. Jinak je vysoce odolná.
- Nehnojte ji hnojem, ten saturejka nesnáší.
- Vyžaduje sucho, nesnáší přemokření.
- V bytě ji dejte k oknu, ať lape po slunci, a postupně zastřihávejte, ať ji to nutí dorůstat.