Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Letem bylinkovým světem

14.05.2019 Čtení pro radost

Bulharské plněné papriky, bjurek, arabský zátar i chleba s pažitkou. Co specialita, to jiná země a kultura, přesto všechny mají jeden společný základ – čerstvé bylinky. Poradíme vám, jak si je vypěstovat, připravit v kuchyni a sníst. Mňam!

 
Nejlepší kulinářskou ingrediencí jsou čerstvé bylinky. Na rozdíl od soli a pepře to s nimi můžete přehánět, nezatěžují totiž organizmus, jsou plné vitamínů a některé i léčí. Jestli chcete mít tyhle lahůdky stále po ruce nebo nechcete riskovat, že v sámošce je koupíte v plastovém obalu plesnivé, pěstujte je doma.

Čím hnojit?

Není možné zabíhat v jednom článku do úplných detailů. Tady jsou k hnojení jen dvě „babské“ rady od chlapů:
 
  1. Přírodní zahradník Milan Bruchter varuje před přehnaným hnojením a doporučuje jakýsi „bylinkový čaj pro bylinky“. Funguje to jako výluh z rostlin bohatých na živiny (kopřiva, pampeliška, kostival, přeslička...). Čerstvou směs těchto bylin (100 g) přelijete litrem horké vody, necháte louhovat a po zchladnutí scedíte. Výsledný výluh naředíte ještě 1 : 1 odstátou vodou a máte bylinný ionťák.
  2. Kupodivu podobné retro doporučuje i Vladimír Víšek z IKEA. Ten radí používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec. Je prý plná živin. A my dodáváme, že je to vlastně kuchyňská verze nejluxusnějšího hnojiva guáno (usazeniny z ptačího trusu) nebo v české vesnické verzi hnojení slepičími hovínky.
A jaké bylinky se nám tedy v kuchyni rozhodně neztratí?

Chleba s pažitkou (Česko)

 
Naše tradiční snídaně nebo svačina. Pažitka se ale samozřejmě hodí do všeho. Jde o bylinku dost podobnou ostatním česnekovitým rostlinám (česnek, cibule, pórek, česnek medvědí), na rozdíl od ostatních však šnytlík můžete pěstovat v kuchyni v květináči.
 
Pažitka pobřežní
 
Jaká si vybrat semínka? Mezi druhy šnytlíku jsou samozřejmě rozdíly. Pražská pažitka je jemnější a roste rychle jako z vody. Ta se hodí do teplejších míst a lehčích půd plných živin. Odrůda Bohemia je odolnější, přežije na záhonku i zimu a můžete ji sklízet i několikrát do roka. Potřebuje ale hodně světla a čerstvého vzduchu. Pažitka česneková chutí víc připomíná česnek, taky se jí někdy říká pažitka čínská. Přidává se do kimči a všech možných omáček. 
 
Jak na to: 
 
  • Pěstování venku je naprosto jednoduché. Zasadíte a pažitka roste.
  • Jak na ni doma? S pěstováním rostlinek v kuchyni to vždycky bývá oříšek. Chybí jim tady venkovní světlo a květináče rychle vysychají. Postavte proto květináč na okno směřující na jih. Jinak vám to moc nepojede a rostlinky budou slabé a zažloutlé. 
  • Nešoupejte s rostlinou sem tam. Jestli máte ve zvyku, že květináč s pažitkou položíte u obědu na stůl a pak ho zase uklidíte, je to špatně. Rostlina potřebuje aklimatizaci a neměla by se přesouvat. Stejně tak jí vadí průvan a otevírání okna.
 

Zátar (Blízký východ, Afrika)

 
Nejoblíbenější arabské koření si můžete zapéct na pitě nebo dát do kuskusu a k hummusu, jako se to dělá na Blízkém východě. A nebo koření můžete zobat s olivovým olejem jen tak s rohlíkem. My osobně se tohoto koření nemůžeme nabažit. Buď si zátar kupte hotový,  nebo si vyrábějte čerstvou verzi, základem jsou tymián se sezamem.
 
 
Tymián obecný
 
Tato silně antiseptická rostlina se vám doma neztratí. Používá se při nemocech horních cest dýchacích, je zabijákem bakterií, plísní i střevních parazitů. Je tedy stejně účinná jako čistička vzduchu, navíc vám doma navodí provensálskou atmosféru!
 
Jak na to: 
 
  • Jaký druh tymiánu si vypěstovat? Jsou jich stovky, hoďte si korunou. Například tymián citrónový roste do kopečků a je skvělý do salátu nebo čaje. Mateřídouška úzkolistá je zase jemnější a hodí se při grilování.
  • Je to odolná rostlina, stačí jí hodně slunce a málo větru (takže na balkóně to chce závětří).
  • Pokud chcete, aby vám tymián provoněl byt, moc ho nezalévejte.
  • Nejlépe se množí z řízků (5 až 7 cm). Takže když si vyhlédnete někde v zahradnictví jednu kytku, můžete si ji pak na balkóně naklonovat podle libosti.
 

Plněné papriky (Bulharsko)

 
Bulharská pochoutka s mletým masem je typickou ukázkou užití Bulhary tolik milované saturejky. Saturejku také v hojném množství najdete v jejich kuřecí polévce nebo v kjuftetě (masových karbanátcích).
 
Saturejka / čubrica
 
Češi v tom mají trochu zmatek. Když totiž přijde řeč na čubricu, představíme si balkánské koření se saturejkou a pískavicí. V Bulharsku ale čubrica znamená jen jednu věc, a to bylinu saturejku. Ta skvěle pomáhá na nadýmání – dokonce zmákne i dvojitou porci fazolí.
 
Jak na to: 
 
  • Jaký druh? Základní rozdělení je saturejka zahradní (jednoletá bylina s výraznější chutí), která se hodí domů do květináče, a saturejka horská (tužší dřevnatější trvalka).
  • Celkově se k ní chovejte podobně jako k tymiánu. Potřebuje slunce v květináči i v duši. Jinak je vysoce odolná.
  • Nehnojte ji hnojem, ten saturejka nesnáší.
  • Vyžaduje sucho, nesnáší přemokření.
  • V bytě ji dejte k oknu, ať lape po slunci, a postupně zastřihávejte, ať ji to nutí dorůstat.
 
Text: Jan Strmiska Foto: Profimedia
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI