Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Kouzelná dětská fantazie. Podpořte její rozvoj!

15.01.2019 Čtení pro radost

Definic fantazie existuje spousta a nejsou vždy úplně zajedno. Docela pěkně ji ale vystihuje slovo představivost. Slavný Albert Einstein o ní soudil, že je důležitější, než vědomosti. Něco pravdy na tom určitě bude. Rigidní mysl bez schopnosti představit si dosud nepoznané by totiž (s výjimkou náhodných objevů) jen těžko přišla na něco nového. V posledním díle našeho seriálu o rozvoji předškoláků i čerstvých nositelů aktovek jsme proto připravili pár tipů právě na podnícení dětské fantazie a tvořivosti.

Dětská fantazie začíná rozkvétat okolo roku a půl a vrcholu dosahuje přibližně v pěti letech. Je to čas, kdy nic není nemožné. Předměty mění svou původní funkci tak rychle, že to jeden ani nestačí sledovat. V dětských očích neexistuje jediný důvod, proč by se hrst hlíny nemohla proměnit v hvězdný prach a hned potom v bramborový salát, který vám dítě naservíruje ve svém nově otevřeném bufetu, kde za kasou sedí plyšový delfín. Suk podivného tvaru ve dveřích staré skříně může být klidně strašidlo, které v noci ožívá a toulá se bytem. A ten plyšový pejsek – jeden si zkrátka nemůže být nikdy jistý, že je vážně jen neživou hračkou...
 
Od 3 let
 
Dopřejte dítku rozmachu. Ačkoli by se mohlo zdát, že tříletému mrňousovi stačí papír formátu A5 a jedna pastelka, dopřejte mu raději pořádný kus baličáku a prstové barvy. Uvidíte, že plochu ani pestré odstíny ladem nenechá. Líbit se mu bude i malování křídami na chodník. Hromada nápadů totiž potřebuje hromadu místa! Navíc jemná motorika předškoláků není na takové úrovni, aby si rozuměla s malou plochou, takže se mu na větší bude lépe kreslit.
 
Od 4 let
 
Plastelína asi nikdy nevyjde z módy. Díky modelování se děti učí vnímat trojrozměrnost našeho světa na vlastní prsty. Až vás formela omrzí, dejte se do pečení sušenek. Vykrajujte společně různé tvary, vymyslete příběh, který by mohla prožít třeba taková hvězdička se srdíčkem a medvědem. Děti vám pak možná zakážou sušenky strčit do trouby. Co kdyby to méďu bolelo? Kromě výtvarných činností nebo vymýšlení příběhů zapojte i hru na jednoduché hudební nástroje. Třeba takový xylofon. Tak schválně. Kdo zahraje znělku z Rákosníčka?
 
Od 5 let
 
Zkuste někdy místo čtení pohádku na dobrou noc vymyslet a zapojte dítě do vývoje příběhu otázkami. Hrajte si se stavebnicí, tvořte jiné světy v láhvích od okurek. Secvičte jednoduché divadelní představení třeba pro babičku k narozeninám a užijte si i přípravu kostýmů! 
 
Od 6 let až do školy
 
Děti jsou zvědavé jak lázeňské veverky. Otevřete si proto pytlík oříšků v medu a atlas světa. Cestujte společně prstem po mapě a vypravujte jim o cizokrajných zemích a lidech, kteří v nich žijí. Vyzvěte děti, aby vám nakreslily, jak si tu kterou zemi představují nebo třeba které zvláštní zvíře by v ní mohlo žít!
 
Možností, jak rozvíjet dětskou fantazii a tvořivost je dlouhá řada. Máte vlastně veliké štěstí, že u toho můžete být, protože hrou nakonec rozvíjíte i sami sebe. Buďte svému dítěti inspirací, využijte životního náskoku a zkušeností, které máte, a nechte se na oplátku unášet proudem jeho bláznivých nápadů a představ, ze kterých jste už vyrostli. A nebo nevyrostli? 
 
Tématem všestranného rozvoje děti se zabývá i náš Kvído. Že nevíte, kdo to je? Kvído je chobotnice, která děti provází souborem stejnojmenných vzdělávacích her. Ty vytváří Albi ve spolupráci s psychology, pedagogy a logopedy. Kvído myslel i na rozvoj hrubé a jemné motoriky, takže kdybyste na to nechtěli být sami, vezměte si ho na pomoc.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


 


Tip pro rodiče


Obchod je Kvídova hra, která naučí děti od 4 let, jak hospodařit s penězi a jak se správně rozhodovat. 

 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI