Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Když nám vládne úplněk

10.10.2018 Čtení pro radost

O úplňku nejvíc rostou houby, natrhané bylinky mají největší moc a vaše kočka má větší sklony k agresivitě. A vy máte tak trochu pocit, že všem lidem úplně přeskočilo, a v noci se vám zdál tak šílený sen, že by se o tom dalo natočit další pokračování Městečka Twin Peaks.

 
 


Měsíc za úplňku dokáže zahýbat s hladinou moře při odlivu a přílivu a stejně tak dobře dokáže kolikrát zamávat s vámi. Koneckonců jsme sami z velké části tvořeni vodou. Na to, abyste pocítili sílu úplňku, nemusíte doma pálit vonné tyčinky a na zdi mít astrokalendář s aktuální pozicí Saturnu. O tom, že fáze měsíce mohou mít nemalý vliv na naši duševní i fyzickou pohodu, se kromě kartářek a ezoteriků vyjadřuje i mnoho lékařů i vědců.
 
Oveček se nedopočítáte
 
Zhoršení kvality spánku už vědecké studie potvrdily. Za jasného světla se prostě usíná hůře. Mozková činnost indikující kvalitu hlubokého spánku se snižuje až o 30 %, což není úplně málo. V krvi spáčů byl také pozorován pokles hladiny melatoninu, hormonu, který řídí náš denní rytmus. Průměrně se tak za úplňku vyspíme o nějakých 25 minut méně. Usínáme déle a víc se budíme (kvůli živým a často dost divokým snům). A vůbec nám nemusí svítit měsíc do oken, děje se to všem. Některé záhady zkrátka ještě čekají na rozluštění. Mnoho maminek může určitě potvrdit, že několik dní v měsíci to s dětmi šije tak nějak víc. Malé děti je těžké uspat a ty větší je zase problém zklidnit, jsou nesoustředěné a celkově víc rozjívené. A vy jste v tomhle období také citliví, takže vás to celé vyčerpá ještě dvakrát tolik.
 
Cítím to v kostech
 
Kromě spánku mívá úplněk vliv i na naše prožívání. Emoce jsou intenzivnější, cítíme se zranitelnější a neklidní, zkrátka nejsme ve své kůži. Časté jsou bolesti hlavy, a pokud vás tu a tam zlobí nějaké staré zranění či operovaný kloub, při úplňku vše nabírá na citlivosti. Možná už vás nějaký známý odrazoval od termínu operace točícího se právě kolem období úplňku. Lidská krev totiž v tyto dny proudí tělem rychleji, což by hlavně u komplikovanějších zákroků mohlo přidělávat potíže. Takže jestli jste tak trochu nešikové, dejte si příště raději pozor, kdy krájíte cibuli. Podle nemocničních statistik je za svitu měsíce také více infarktů, čísla vycházejí až o 20 % vyšší než v ostatní dny.
 
 
Berte to pozitivně
 
Zářící luna ale nemusí přinášet jen samá negativa. Někteří lidé mívají v tyto dny víc chuť dělat věci, které by jinak nedělali, nebojí se experimentovat a jsou bezprostřednější. Alespoň čas od času se vykašlat na konvence a chovat se tak, jak se vám chce, může být docela osvěžující změna. Naše ratio si prostě na chvíli někam zaleze a nechává nás jednat víc instinktivně. Jak s tím naložíte, je už na vás, jen varujeme, že úplněk funguje tak trochu jako zesilovač, všechno je intenzivnější. Dost dobře se můžete opít po jedné skleničce vína a v záchvatu oslabené morálky provést něco, co by vás pak po návratu do reality mrzelo.
 
Není to všechno jen v hlavě?
 
Řekněme si to na rovinu, velký vliv na vaše pocity může mít samozřejmě i autosugesce. Když začínáte den tím, že kontrolujete, v jaké fázi se měsíc zrovna nachází, můžete na něj pak spoustu věcí automaticky svalovat. Kolikrát stačí i pouhá zmínka ve stylu: „No jo, vždyť je úplněk, lidi šílí.“ A hned podvědomě začneme sami uvažovat, jestli jsme dnes pánem svých pocitů, nebo s námi mává nějaká neviditelná moc. Navíc je pro nás vždycky snazší mít pro všechno nějaké vysvětlení. Lepší než přijmout fakt, že věci se nám dějí prostě jen souhrou náhod.
 
Pilulka nic neřeší
 
Pokud máte problémy s usínáním, za úplňku to může být ještě nepříjemnější a váš první instinkt pravděpodobně bude vzít si prášek na spaní. S těmi je ale ten problém, že po jejich vysazení se vám mnohdy bude usínat ještě hůře, protože začnete mít abstinenční příznaky a chvíli trvá, než se váš spánkový režim zase srovná. Zkuste místo toho přizpůsobit svůj den tomu, že bude dnešní noc ovlivněna měsíčním svitem. Běžte si lehnout dříve, a když už se vprostřed noci vzbudíte a ne a ne znovu zabrat, běžte radši zkusit chvíli něco dělat. Koneckonců naši předkové dělený spánek praktikovali běžně. Není nad půlnoční žehlení. Tělo si pak o spánek zase řekne samo.
 
Přírodě neporučíme a než se snažit vzepřít jejím vlivům je lepší je přijmout jako přirozenou součást života. Obrňte se trpělivostí, udělejte ze sebe pro těch pár dní v měsíci fatalistu a co nejvíc v klidu proplujte svým úplňkovým osudem. Za pár dní už zase přijde nuda, šeď a předvídatelnost.
 
Text: Simona Ondráková, foto: Thinkstockphotos
 

 

 

Jak si ohlídat úplněk


Potřebujete se na tu zářící měsíční katastrofu dobře připravit? Albi diář vám vždycky řekne, kdy přesně to přijde... 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI