Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jste roztěkaní a nevíte, kam dřív? Máme pro vás 5 tipů pro lepší koncentraci

10.09.2019 Čtení pro radost

Zrychlená doba, příliš mnoho úkolů a málo času na cokoliv. Dokud všechno zvládáme, hrdě tomu říkáme multitasking. Jenže všeho moc škodí, a tak většinu z nás časem začnou trápit poruchy koncentrace, o trpělivosti nemluvě. Zatočte s tím dřív, než se z vás stane ustrašený balíček nervů.

 
1. Udělejte si pořádek na stole i v hlavě
 
Všimli jste si, jak se cítíte lehčí, když uklidíte nebo protřídíte staré věci ze skříní? Kreativní nepořádek, jak nazývají notoričtí bordeláři svůj stůl, na kterém přes papíry, ubrousky a hrnečky od kávy nenajdete ani klávesnici od počítače, vám v koncentraci nepomůže. Udržujte kolem sebe pořádek, ať vás nic zbytečně nerozptyluje. Bude se vám žít i fungovat lépe.
 
2. Dělejte si v práci přestávky
 
Znáte pojem „flow“? Pravděpodobně jste se do něj dostávali jako děti, když jste dělali nějakou oblíbenou činnost. Flow označuje stav, kdy se do něčeho zaberete tak, že nevnímáte i několik hodin nic jiného. Prostě chvíle naprostého soustředění. S věkem většina z nás tuto schopnost ztrácí, a tak je potřeba povolat na pomoc osvědčené techniky. Zkuste třeba „pomodoro“ (metoda nazvaná podle kuchyňského minutníku ve tvaru rajčete), která pracuje s rozkouskováním dne na pracovní a odpočinkové části. Zjistilo se totiž, že lidské tělo skvěle funguje v pracovních blocích po 25 minutách a pětiminutové přestávce. Interval můžete přizpůsobit svým potřebám, důležité je věnovat se v pracovním bloku jedné konkrétní činnosti a ostatní nechat bez povšimnutí. Na ně přijde čas v dalším bloku. 
 
 
3 Pište rukou
 
Není to tak dlouho, co se i mezi odborníky řešilo, zda a jak velký má význam učit děti ve škole psát rukou. Prý by mohla stačit pouze výuka psaní na klávesnici. Proti tomu bychom se důrazně ohradili. Psaní rukou hraje velmi důležitou roli v procesu koncentrace, učení se i relaxace. Na rozdíl od psaní do počítače se musíme víc soustředit. Text na papíře se neopraví tak snadno jako v počítači, a tak je potřeba si dopředu rozmyslet, co chci napsat (pokud nechci mít text plný škrtanců), jak to napsat (papír nenabízí automatickou korekci gramatických chyb) a navíc se ručním psaním trénuje mozek. Pro to, abychom napsali něco rukou, se musí aktivovat další důležitá mozková centra koordinující některé části těla a zvyšuje se tak nervová aktivita. To vede k lepšímu zapojení mozku, soustředění i zapamatování. A jak je to s tou relaxací? Zkuste si každý den na pár minut sednout s tužkou k deníku a pište si své zážitky. Velmi rychle zjistíte, že si ordinujete úžasnou terapii. Odplavíte negativní emoce, získáte nadhled a navíc se soustředíte jen sami na sebe. 
 
 
4. Relaxujte a meditujte
 
I když nejste příznivci jógy a východních cvičení, měli byste vzít na milost alespoň některé meditační techniky. Zavřete oči, soustřeďte se na svůj dech v jeho pravidelném rytmu. Vnímejte své tělo, podložku, na které sedíte, hodiny, které v dálce tikají, i lehký vánek, který k vám proudí skrz otevřené okno. Cítíte, jak se zklidňujete? Jestli ano, přeneste se v duchu tam, kde to máte rádi. Pláž, louka, babiččina kuchyň z vašeho dětství… Najděte si zde místo, kde se usadíte nebo si lehnete, a vychutnávejte si ten klid, uvolnění a relaxaci. Až budete chtít, pomalu se vraťte do přítomnosti. Tento stav můžete navozovat klidně několikrát denně vždy na pár minut a uvidíte, jak se vám hned bude lépe myslet i pracovat. 
 
5. Trénujte mozek
 
Vývoj mozku je ukončen kolem 25. roku života, a pak pomalu stárne. Je proto důležité ho udržovat aktivní a fit. Čtěte, zajímejte se o dění kolem sebe, seznamujte se s novými lidmi, luštěte křížovky, otestujte Chytré bloky z edice Mozkovna nebo provádějte cvičení na trénování paměti. Čím víc v „pohodě“ bude váš mozek, tím relaxovanější a soustředěnější budete vy.
 

Promažte mozkové závity

 
 
Úkol z Chytrého bloku z edice Mozkovna pro zbystření vašeho mozku. Řešení najdete v galerii Chytrých bloků na e-shopu.
 
 
Text: Petra Matějková  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI