Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jsem máma. A kde je k tomu návod?

15.05.2020 Čtení pro radost

Na to, co přijde po porodu, vás nikdo nepřipraví. Jasně, jsou tady všechny ty rady od maminek, kamarádek a tchyní… Jenže! To vy jste odteď máma a v těchto vodách se jednoduše musíte naučit plavat sama. A věřte, že nic už nebude tak, jak si to naplánujete. Ale stojí to za to!

 
Začátky mohou být docela krušné. Když zrovna nepláče vaše dítě, pláčete vy, z nevyspání nevidíte dál než na metr a se staromládeneckým životem je konec. Místo sklenky vína po práci si dáváte meltu po večerním koupání a místo brunche s kámoškou jste ráda, že do sebe hodíte müsli ve sprše. 
 
 
Člověk míní...
 
Vysnila jsem si krásný porod. Vůně levandule, oblíbená hudba, svíčky, já, můj partner a miminko přirozeně přicházející na svět. Všechno půjde jako po másle. Jenže člověk míní a pánbůh mění. Místo přirozeného porodu mě čekal císařský řez v plné narkóze, místo bondingu osamělé probuzení na pokoji a jizva přes celé břicho. Narození mého prvního dítěte, totiž fotku syna v inkubátoru, kterou mi na tajňačku pořídila sestřička, sdílím s partnerem přes SMS. 
 
 
Moje tělo? 
 
Ani omylem! Třetí den po porodu mám prsa velikosti strahovského stadionu, břicho stále jako v pátém měsíci těhotenství a celulitidu, kterou jsem do té doby neznala. Mimochodem, naposledy byla moje prsa „moje“ těsně před porodem. Dál už asi tušíte, komu připadla. 
 
 
Doma je všechno jinak
 
Jestliže vám v porodnici pomáhala laktační poradkyně a čas od času jste dítko mohly odložit dětským sestrám, vězte, že to byly sladké časy. Doma je to totiž všechno jinak. A nezáleží na tom, jak moc empatického partnera máte. S dítětem jste prožily celých devět měsíců, takže vaše blízkost je pro něj klíčová. Navíc pokud kojíte, tak je to hlavní stejně na vás. Po každém kojení pak následuje odříhnutí, přebalení, konejšení a ukládání ke spánku. Proces někdy na půl hodiny, jindy na hodinu až dvě, na jehož konci pro vás zbývá jen pár hodin nerušeného spánku denně. 
 
 
Vyprat, pověsit a padnout
 
Jeden mail teď píšu někdy i dva dny, články nechávám dlouze vznikat a zase zanikat v hlavě, než najdu chvilku na jejich sepsání. Mezitím kojím, utěšuju, houpu, přebaluju, koupu, venčím psa, vařím, uklízím a peru. Chod domácnosti se zdá být větší výzvou než shodit poporodní kila. K večeru padám do postele jako hadrová panenka a usínám během dvou sekund. 
 
Být mámou je někdy pěkná fuška. Hlavně proto, že jednoduše nemůžete „vypnout“. Tahle role s sebou nese spoustu nových začátků, nekonečnou trpělivost, ale také pocit, že jste daly život tomu nejmilovanějšímu člověku na světě. Slovy herečky Penelope Cruz: „Všechna ta klišé, která jste slyšeli o porodu a mateřství – to všechno je pravda. A to všechno jsou nejkrásnější věci, které kdy zažijete.“ 
 
Text: Viola Černodrinská, Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI