Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jí vaše dítě holuby z nosu? Nezoufejte, je to pro něj dobré!

14.02.2019 Čtení pro radost

Když přistihnete dítě s prstem v nose, nejspíš jej za to nepochválíte. Spíš naopak. Když pomineme etiketu, je tento poněkud nechutný zlozvyk – dloubání se v nose a pojídání jeho obsahu – navzdory všeobecně rozšířenému povědomí vlastně dobrý pro jeho zdraví. Jak to?

 
Pokud máte slabší žaludek, předem se omlouváme, ale je to tak. Vědci potvrzují, že pojídání holubů je dobré pro zuby a zdraví vůbec. Vědci z celé řady univerzit včetně Harvardu říkají, že rodiče by neměli děti zrazovat od dloubání se v nose, protože holuby obsahují „bohatý zdroj dobrých bakterií“.
 
Konzumace holubů podle americké mikrobiologické společnosti také slouží jako prevence proti ulpívání plaku na zubech. Výsledky této studie navíc naznačují, že holubi z nosu pomáhají tělu bojovat proti infekcím dýchacích cest, žaludečním vředům, a dokonce proti HIV. No, ale zpět k dětem…
 
Suché z nosu jako očkování?
 
Vědci jsou přesvědčeni, že holubi chutnají nasládle právě proto, aby je děti jedly. Protože pojídání patogenů, které soply obsahují, pomáhá imunitnímu systému dítěte, aby si na ně zvyklo a posílilo svou přirozenou obrannou reakci proti nim. „Příroda nás nutí dělat různé věci, protože je pro nás výhodné chovat se určitým způsobem a konzumovat nejrůznější druhy potravy,“ říká Dr. Scott Napper, profesor biochemie na Univerzitě v Saskatchewanu v Kanadě. Takže pokud vaše dítě baští holuby, provádí samo sobě vlastně takové očkování. Voilà! Rakouský plicní specialista Friedrich Bischinger dodává: „Medicínsky dává pojídání suchého z nosu obrovský smysl a jde o naprosto přirozenou věc. Nos funguje jako filtr, který zachytává spousty bakterií. Ve chvíli, kdy se tahle směska ocitne v trávicím ústrojí, funguje jako medicína.“
 
 
Destigmatizujte soply!
 
Pan doktor Bischinger věří, že je na čase zbavit dloubání se v nose společenského stigmatu a rodiče by měli přestat děti okřikovat, pokud tak dosud činili. Navzdory dosavadním názorům a doporučením lékařů, které tvrdily, že dloubání způsobuje krvácení a šíří bakterie. Naše kultura je zkrátka posedlá čistotou, obzvlášť když dojde na děti. Nicméně peskovat je za to, že pojídají vlastní holuby, je podle odborníků kontraproduktivní.
 
Špínou ke zdraví
 
Zajímavá teorie, takzvaná „hygienická hypotéza“, může být vysvětlením, proč se v posledních dekádách téměř zčtyřnásobil výskyt určitých alergií a intolerancí. Vychází z premisy, že děti, které vyrostly ve sterilně hygienickém prostředí, si nejsou schopny vybudovat přirozenou obranyschopnost organismu. S tím pravděpodobně souvisí i trend nadužívání antibiotik, která mohou dětem zcela vymýtit střevní mikroflóru. Vědci se shodují na tom, že obě tyto praktiky vedou ke zvýšené náchylnosti k různým onemocněním po celý zbytek života. 
 
Pokud i vaše dítě patří k těm, které si osvojily ve společnosti netolerovaný „zlozvyk“ dloubání se v nose, přestaňte ho napomínat. Namísto toho mu vysvětlete, že je to činnost, kterou stejně jako třeba čištění uší nebo nehtů neprovozujeme na veřejnosti, ale v soukromí. 
 
Autor: Natálie Veselá  Foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI