Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jaké budou děti dnešních mileniálů?

09.09.2019 Čtení pro radost

Generace alfa. To jsou děti narozené po roce 2010. V tomto roce vznikl Instagram, byl představen ovladač Kinect od Microsoftu a také první iPad. Pro alfy ztrácí papír smysl a digitální asistent se stává nejlepším kámošem. Letos jim je 9 a méně, jsou to i ty vaše?

 
Nejdřív si to uvědomte: Jaké technologické výkřiky vznikly v roce VAŠEHO narození? A jak moc pak pro vás byly tyto věci v životě samozřejmé? Když jsem se narodil, vznikla televize HBO a Atari přišlo se svým prvním hracím automatem, na kterém byla slavná hra Pong (tedy imitace tenisu). Jenže tehdy všechno postupovalo pomaleji. Hru Pong jsem poprvé viděl někdy po deseti letech od jejího vzniku, zato iPad byl na našem trhu přesně v den jeho představení.
 
Zpátky k alfám. Typicky jsou to děcka mileniálů. Tedy těch, kteří maturovali na přelomu tisíciletí a mladších a zajímá je především jejich volný čas. Požadují vyšší životní úroveň a důraz kladou i na osobní uplatnění. Jejich děti, tedy generace alfa, to jsou děti narozené od roku 2010 do roku 2025.
 
Je to rozbitý!
 
Tyhle děti nedostaly svou první dotykovou obrazovku na své první narozeniny jako předchozí generace Z. Ony se s ní rovnou narodily. Pro některé z nich je papír něco výstředního a nepřirozeného. Chybí hyperlinky, video a interaktivní prvky. Asi jako kdyby se vám zasekla televize. Taky nebudete nadšeni, jak je úžasné, že ten statický obraz nikdo nemusel ručně namalovat. 
 
 
Generace asistentů AI
 
Asistence umělé inteligence Artificial Intelligence neboli Al je u nás díky jazykové bariéře stále ještě mírně potlačena, ale v globálním měřítku přibývá dětí, které jsou „odkojeny“ právě hlasem digitálních asistentů. Hned jak budou tyto nástroje k dispozici plně i v češtině, možná se tito virtuální asistenti pracující na bázi umělé inteligence (nebo spíš přesněji strojového učení) stanou i pro české děti něčím naprosto přirozeným.
 
Mimochodem z globálních firem je na tom s asistenty asi nejdále Google, a na letošní rok dokonce ohlásil novou generaci. Firmě se podařilo zkomprimovat 100 GB hlasových pokynů do pouhých 500 MB, takže asistenta může mít každý kompletně ve svém mobilu (zatím modely Pixel). Žádné zpoždění a komunikace přes internet, žádná aktivace pomocí „OK Google“. Dostáváme se tedy do fáze, kdy má každé dítě svého vlastního kámoše v mobilu, který mu ochotně přečte pohádku a nebo mu dnes neúnavně po sedmsetpádesátéosmé odpoví na otázku „A proč něco něco...?“ To není sci-fi, to je denní chleba pro generaci alfa. V době, kdy dosáhnou plnoletosti, už budou digitální hlasy v jejich telefonech naprostý mainstream. 
 
Věří v technologii víc než v sebe
 
Podle průzkumu IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), mezinárodní neziskové profesní organizace usilující o vzestup technologie související s elektrotechnikou, který probíhal na vzorku 2000 mileniálních rodičů po celém světě, jsou mileniálové sice při výchově svých dětí někdy až laxní, ale aktivitu nahrazují technologiemi. Většina chce své děti sledovat nebo sleduje zdravotními čidly a trackery. Od batolat začínají především v Číně a Indii, ostatní jen o chvilku později. Mileniálové uvedli, že by si přáli, aby jejich děti nosily tato sledovací zařízení až do dospívání.
 
Broučku, AI přece ví nejlépe, jak tě vyléčit
 
Více než polovina respondentů zmíněného průzkumu uvedla, že by měli vysokou důvěru v diagnózu sestavenou samotnou AI. Nerozumíte, co se děje s vaším dítětem? Zeptejte se digitálního asistenta. On už ví, jak ho vyléčit. Chatboty vybavené výkonným strojovým učením, databází nemocí, symptomů a samozřejmě přímo údajů z čidel, jakými disponují přístroje typu Apple Watch nebo Fitbit, by tak mohly běžně diagnostikovat děti této generace. 
 
 
Opět, s tímto způsobem léčby jsou mnohem více srozuměni asijští rodiče. Zřejmě proto, že Západ za těmito státy začíná technologicky zaostávat, a současně možná proto, že kvalita klasické zdravotní péče je v Asii v základu dostupná hůře. Výhody léčby postavené na nových technologiích je tam proto o mnoho zjevnější.
 
Milují elektroniku
 
Podle průzkumu agentury Hotwire, jehož se zúčastnilo na 8000 mladých rodičů, si jejich děti váží elektroniky více než čehokoli jiného. 43 % těchto rodičů si myslí, že technologie zlepšuje u jejich dětí koordinaci rukou a očí. 31 % mileniálních rodičů je také přesvědčeno, že elektronické komunikační přístroje jsou pro jejich děti důležitější než cokoliv jiného – více než hračky, volný čas a zvířecí mazlíčci. A možná právě proto jsou elektronická zařízení na prvních místech vánočních seznamů alf. Kdo by si ostatně v takovém světě mohl přát něco jiného?
 
Poznají vesmír
 
Generaci alfa možná hrozí roztěkanost mysli i přílišná důvěra v influencery. Možná také nebudou mít dostatek základních vědomostí, ale to je ve finále na vás, na rodičích, jaký svět jim připravit. Zároveň je generace alfa nejpropojenější a nejsofistikovanější generací, jaká kdy na planetě byla. To oni poletí na Mars. 
 
Pozn. autora: Tento článek je samozřejmě generační zobecnění, statistické zprůměrování skupiny lidí (na základě věku). V každé generaci se najde velká skupina lidí, kteří nezapadají do žádných průměrů. Vždy se najdou jedinci naprosto popírající většinové trendy. Nicméně každá generace jako celek má jisté společné rysy a prvky, které více či méně sedí na větší část společnosti (a podle Gaussovy matematické křivky dokonce na drtivou část společnosti).
 
Text: Jan Strmiska Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI