Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak se postarat o pleť, i když jsem k smrti unavená

26.02.2020 Čtení pro radost

Zima a k tomu ten neustálý kolotoč – děti, práce, domácnost. Smíchejte to s trochou stresu a únavy a máte o vizáž postaráno. Připravili jsme pro vás několik rychlých tipů, jak dostat svou pleť zpátky do formy, i když máte pocit, že jediné, co zvládnete, je hodit šipku do postele.

 

V první řadě odstraňte každodenní zlozvyky

 
Neumývejte si obličej horkou vodou. Horká voda pleť nadměrně vysušuje, rozhodí produkci mazu a může dojít k popraskání drobných žilek. Ideální je voda vlažná, nebo přímo studená, podpoří správné prokrvení.
 
Vyhoďte micelárku. Obsažené micely sice pleť skvěle odlíčí, ale spolu s make-upem s sebou vezmou i přirozený maz, což může vést k narušení lipidové vrstvy. Micely navíc na pleti zůstávají a tím dochází k extrémnímu vysoušení pleti – ta začne být přecitlivělá a náchylná k tvorbě šupinek nebo akné. Pokud se stane, že micelárku použijete, vždy ji dobře opláchněte vodou.
 
Nesahat! Mnoho žen to dělá, aniž by si to uvědomovaly. Zkuste se zaměřit na to, kolikrát za den si sáhnete na obličej, ať už jde jen o podepření brady. Dotekem si přenášíte přímo na obličej nejrůznější bakterie a ty mohou stav pleti ještě zhoršit. 
 
 
 

Zlozvyky nahraďte třemi jednoduchými kroky

 

1. Udělejte si masáž obličeje 

 
Pamatujete si ten slastný pocit po masáži? Kdy je tělo prokrvené, lymfa rozprouděná a svaly uvolněné? Není pochyb o tom, že masáž umí zázraky. Proto bychom neměli zapomínat ani na masáž obličeje. Věřte, že je to celkem rychlovka a časem se z toho může stát vítaný rituál, ještě než probudíte své ratolesti. Pokud masáži věnujete pár minut po ránu, vaše spotřeba make-upu se může rapidně snížit, protože pleť bude sama o sobě krásná. Tady jsou hlavní benefity:
 
  1. Prokrvení – to zajistí lepší tonus (barvu pleti).
  2. Rozproudění lymfy – pleť je rozzářená a z podkoží jsou lépe odváděny škodliviny.
  3. Proti vráskám – masáže podporují tvorbu kolagenu, takže pravidelným masírováním docílíte zjemnění vzniklých vrásek a zamezíte tvorbě nových.
  4. Vzhled pokožky – díky prokrvení a lymfě vypadá pleť po masáži krásně, má zdravou barvu a po otocích ani stopy. Proto je skvělá právě po ránu, kdy mnozí z nás trpí na váčky pod očima a obličej vypadá celkově „opuchle“.
 
K masáži vám mohou postačit prsty, ale mnoho žen nyní sahá po speciálním kamenu nazvaném Gua-sha. Práce s ním je skutečně snadná a efektivní. Před použitím stačí na obličej nanést váš oblíbený pleťový produkt a ten pomocí kamenu zapracovat do pleti. 
 
 
 

2. Hodně pijte!

 
Správná hydratace je alfa a omega krásné pleti. U suché pleti je to logické, ale mnoho žen se stále domnívá, že mastná pleť hydrataci nepotřebuje. Velký omyl, mastná pleť ji potřebuje stejně tak, ne-li víc. Jak tedy správně zavlažit pleť? Prvním krokem je samozřejmě dostatečná hydratace zevnitř, tedy pití čisté vody. Ne nadarmo make-up artistky radí budoucím nevěstám, aby minimálně týden před svatbou zvýšily pitný režim. 
 
K hydrataci zevnitř je samozřejmě dobré přidat také hydrataci zvenčí. Pořiďte si sérum s kyselinou hyaluronovou. Na rozdíl od krému jej do pleti nevmasírováváme, ale vtlačujeme. Promněte tedy pár kapek séra v čistých dlaních a ty pak s jemným tlakem přikládejte na obličej. Efekt hydratace navíc můžete zvýšit tím, že sérum budete nanášet na vlhkou pleť. 
 
 
 

3. Zkuste peeling!

 
Ten dokáže z mdlé a unavené pleti vykouzlit pleť zářící a plnou života. Ovšem pokud víte, jak na to. Správný peeling by měl odstranit odumřelé kožní buňky, uvolnit ucpané póry a tím odhalit krásnou „čerstvou“ pleť. To vše by měl zvládnout bez narušení kožní bariéry a se zachováním přirozeného pH pokožky. 
 
Zapomeňte tak na klasické peelingy obsahující hrubé částečky, které sice odstraní odumřelé kožní buňky, ale pleť mikroskopicky poškrábou, takže udělají více škody než užitku. Pro lepší vizualizaci si představte, jak bude vypadat lak u auta, když ho budete dřít pískem. Nic moc, že?
Tyto peelingy tedy raději nechte na zbytek těla, kde pokožka není tak jemná, a svou pozornost zaměřte na něco mnohem efektivnějšího – enzymatické peelingy.
 
Zní to složitě, ale není. Jde o peelingy, které neobsahují hrubé částečky, ale svou práci vykonávají pomocí přírodních kyselin. Odumřelé buňky jemně rozpustí, přitom neublíží pokožce pod nimi. Haha, že kyselina na obličej zní děsivě? Žádný strach, jedná se o velice jemné kyselinky, které bude vaše pleť milovat. 
 
Můžete si vybrat z několika variant podle druhu pleti. Kyselina salicylová a glykolová se doporučují pro pleť aknózní, zmírňují zánět a zamezují vzniku dalších boláků. Kyselina mandlová nebo mléčná jsou zase hojně používány na pleť suchou či citlivou. 
 
S aplikací buďte opatrné, pečlivě si přečtěte příbalové informace a přípravek nejprve vyzkoušejte třeba na předloktí. Vyhnete se tak případným alergickým reakcím na obličeji. Peeling aplikujte večer, aby si pleť přes noc odpočinula. 
 
Text: Tereza Kramlová   Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI