Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Hluk, mokro a strach. Zkrátka ideální den s celou rodinou!

20.05.2019 Čtení pro radost

Co si budeme nalhávat, volné dny s dětmi jsou často zábavné jen pro jednu stranu. V zoo už jste byli tolikrát, že znáte jména i porodní váhy všech tamějších lidoopů, a místo soundtracku Shreka byste si raději poslechli velrybí zpěv. Nikdo ale neříká, že jediná cesta společné zábavy je ta osázená hrady, zámky a prolézačkami. Myslete taky jednou na sebe a zařiďte se tak, aby se bavili opravdu všichni!

 
Zařvěte si v davu
 
Kdy jste si naposledy mohli pořádně zakřičet, aniž byste si museli dělat hlavu z reakcí okolních lidí? A kdy si vaše děti mohly naposledy pořádně zakřičet, aniž byste na ně vy křičeli, proč musí proboha dělat takový kravál? Využijte naši národní lásku k míčovým hrám a běžte si všichni zahulákat na fotbal! Některé stadiony už se rozhodly zaměřit na novou cílovku a kromě speciálních tribun pro rodiče s dětmi (kde je nižší pravděpodobnost vylití piva za krk a mírnější slovníček) můžete využít i možnosti hlídání místními au-pairkami. Rodinné tribuny najdete třeba na pražské Spartě i Slavii. V pohodě to bude ale i mezi ostatními fanoušky, jen se držte v uctivé vzdálenosti od kotle. Ani nemusíte být sportovní fanoušek, jen se nechte strhnout atmosférou a potrapte hlasivky, je to skvělá duševní hygiena.
 
Buďte ve vodě i nepohodě
 
Možná už jste si všimli, že luxusní dovolená s plným servisem ještě nemusí zákonitě znamenat, že si skutečně odpočinete. Povalování u bazénu a přetékající švédské stoly se totiž dost rychle přejí, ve finále vám pak stokrát víc zachutnal rohlík s paštikou na posledním výletě do lesa. Dejte si letos akčnější dovolenou a jeďte radši pod stan! A vůbec nejvíc srandy a zážitků si užijete na vodě. Pokud nechcete poslouchat znuděné frfňání, vykašlete se na rafty a půjčte si jako správní indiáni klasickou kánoi. Tip z redakce: pro rodinu jsou nejlepší kánoe typu samba, jsou totiž širší, stabilnější a téměř nepotopitelné (pokud si nebude fotit selfíčko ze špičky lodi – taky ověřeno). Ještě větší jistotu, že se necvaknete, budete mít s nafukovačkou (tzv. baraka). A večer buřty, kytáry a romantika u táboráku, zkrátka rodinná idylka. Ahój!
 
 
Nenechte se připravit o festivalové léto
 
Že máte děti, ještě neznamená, že už máte povolen přístup jen na kinderpárty. Nebojte se být trochu sobci a jeďte jednou tam, kam chcete hlavně vy. Nehledě na to, že děti rozlišují dětskou a dospěláckou zábavu znatelně méně než vy a jde jim hlavně o nové, neokoukané vjemy. A těch je na festivalech až až! Stačí se trochu uvolnit a nehroutit se z toho, co udělá s psychickým vývojem vašeho juniora pár připitých lidí. Většina dnešních hudebních festivalů už je alespoň minimálně kid friendly, často se přes den hrají divadla pro všechny generace a i ubytování seženete v klidnější části areálu. Jen nezapomeňte menší děti vybavit hluchátky (skvělé jsou třeba tahle) a náramkem s vaším telefonním číslem, kdyby se vám náhodou zaběhly.
 
Uspořádejte bojovku
 
Možná bude vaše polovička nejdřív trochu ohrnovat nos, ale hledání cesty k cíli nakonec chytne zaručeně všechny. A sázkou na jistotu je samozřejmě noční bojovka. Čím víc lidí, tím líp, ale dá se to pojmout i minimalisticky v pár lidech s mapou, čelovkou a ukrytým pokladem na nejbližším kopci. Když přihodíte spánek pod širákem, máte plusové body za statečnost a ušetříte za jednu návštěvu planetária. Jestli nemáte energii na vymýšlení trasy a příběhu, na pomoc si můžete vzít geocaching (výletové trasy hledejte tady) nebo se připojit k předem organizované šifrovačce či bojovce ve vašem okolí (stačí googlit). Ale podle nás úplně stačí využít momentu překvapení, vytáhnout rozespalce z postele a nechat je co nejdéle tápat, co se bude dít.
 
Text: Simona Ondráková  Foto: Profimedia
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI