Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Chcete poznat pana Božského? Zkuste online seznamku

06.05.2020 Čtení pro radost

Nové technologie, feministická hnutí a pohodlnost. To vše nás donutilo úplně změnit způsob hledání životního partnera. Ještě pár let zpátky vznikaly vztahy nejčastěji v práci nebo jsme lovili ve vodách přátel a jejich známých. Těch skutečných. A dneska? Vítejte ve virtuálním prostoru.

 
Seznamování za dob našich prababiček mělo své kouzlo. Muž oslovil ženu nejčastěji na nějaké taneční zábavě nebo v práci, pozval ji na schůzku (samozřejmě na veřejnosti), v daný čas ji vyzvedl s pugétem v ruce a po schůzce ji doprovodil domů. Romantika jak blázen! Jenže od dob Oldřicha Nového a Adiny Mandlové uplynulo hodně vody a tehdejší zvyklosti už vzaly dávno za své.
 
Partner na objednávku
 
Splétání romantických pavučin se v posledních letech stále častěji děje na internetu. Podle studie realizované vědci ze Stanfordovy univerzity a University of New Mexico vznikne dnes třetina heterosexuálních manželství na základě seznámení se na on-line seznamkách. S rozmachem sociálních sítí a dostupnosti internetu je daleko jednodušší a rychlejší potkat vhodného partnera v on-line světě než obcházet bary a oslovovat cizí slečny nebo pány tam. 
 
 
Zajímavé je, že ač často trpíme nedostatkem sebevědomí, na seznamkách máme tendence oslovovat o 25 % krásnější partnery než jsme sami. Na internetu totiž může být krásný každý. Stačí k tomu naučit se pracovat s filtry, umět se vykreslit v lepších barvách a také přesně popsat, jaký by měl náš protějšek být. Zní to, jako bychom do vesmíru vyslali objednávku a on nám poslal doporučený balíček s ideálním partnerem. A ono to funguje!
 
Balzám na sebevědomí
 
I manželství pětačtyřicetiletého Michala začalo na seznamce: „Byl jsem zraněný po rozvodu, absolutně jsem netoužil oslovovat ženy na ulici a riskovat odmítnutí. O seznamce jsem nejdřív nechtěl ani slyšet, ale nakonec to byl balzám na moje sebevědomí. I když se nepovažuji za žádného krasavce, novou partnerku jsem si tam našel během chvilky a po čtvrt roce jsme se vzali. Už je to deset let, máme sedmiletou dceru a jsme spolu stále šťastní.“ Jeho slova potvrzují i psychologové. Podle nich na seznamce snáz než v „reálném“ životě najdete protějšek, který vám bude povahově i skladbou zájmů vyhovovat. Včas také dokážete eliminovat ty, se kterými by vám to nejspíš neklapalo.   
 
 
Šťastně skončil i seznamkový vztah blogerky Nikol Moravcové. Ta svého osudového muže našla na Tinderu. I když jak sama přiznává, známá tvář byla trochu na obtíž: „Moji "matchové" mi psali, že jsem fejk Nikol Moravcový, že jsem jí ukradla fotky a vydávám se za ní, protože ONA by určitě nebyla na online seznamce.“ Tak si nastavila filtr pouze na cizince nacházející se v nejbližším okolí. A narazila tak na svého pana Božského. Tvrdí, že jsou spolu od prvního rande nepřetržitě, svůj vztah stvrdili velmi rychle svatbou a miminkem. „Popravdě si myslím, že by mě můj pan Božský v baru ani ulici nikdy neměl odvahu oslovit a o to víc přidávám téhle formě seznámení větší váhu.“
 
 
Není všechno zlato, co se třpytí
 
Pomineme-li, že seznamování na internetu je velký byznys, který občas přiláká nepoctivce, může velký výběr potenciálních partnerů na seznamkách vést až k promiskuitě a neschopnosti nebo neochotě udržet si stabilní vztah. Posunula se očekávání, vzrostly nároky na to, jak má náš partner vypadat a se seznamkou v kapse není problém mít třeba každý týden někoho nového. Ve finále tak může mít dosažitelnost nového partnera negativní vliv na trvanlivost vztahů, vést k vyšší rozvodovosti a menšímu sebevědomí. Prostě jak se říká – všeho s mírou!
 
Text: Petra Matějková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI