Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Cestování s dětmi je skvělý nápad! Jak na to?

01.08.2018 Čtení pro radost

Je to blbost. Zblázníte se. Neužijete si to. Nemá to smysl. Zůstaňte doma. Takové a další podobné reakce běžně slýchají rodiče malých dětí, kteří chtějí cestovat. Kritici rodinného cestování se ale krutě mýlí. Je samozřejmě pravda, že cestovat s dětmi je o dost jiné, než když jedete sami nebo s partou kamarádů. Ale to ostatně platí i pro každodenní život s dětmi, že ano.

 
 


 
Jedny z nejčastějších námitek znějí, že cestování s malými dětmi je sobecké, protože si to neužijí, nebudou si to pamatovat a doma jim je nejlépe. Je fakt, že cestovat chtějí hlavně rodiče, a ano, asi je to i trochu sobecké. Ale ruku na srdce, rodiče žijí spolu s dětmi, ne jen pro ně. A jak praví známá poučka, základem spokojené rodiny je šťastná máma. Když chce máma vyrazit na cesty, vezměte ji tam. Ztrápených a otrávených rodičů, kteří si stěžují, že se „kvůli dětem nemůžou“ ani nikam podívat, jsou plná pískoviště. Nechte je tam a vydejte se ven. 
 
Poučka číslo jedna zní: Základem úspěchu a spokojenosti jsou malá očekávání. Cesta autem, letadlem nebo i vlakem může být dost náročná. I samotné balení se může chvíli jevit jako umírněná verze pekla. Pokud budou navíc děti zrovna vzhůru, můžou z kufrů věci mizet rychleji, než je tam budete skládat. Jak tedy na to? 

1. Seznam věcí k zabalení

Možná vám to připadá legračně pedantské a lidem se seznamy jste se smáli. Teď vám ale takový kousek papíru může ušetřit spoustu vrásek, protože riziko, že zapomenete něco důležitého, se minimalizuje. Vyplatí se taky zařídit co možná nejvíc věcí s předstihem. Například lékárničku, knížky nebo hry na cestu si můžete připravit dlouho dopředu. Pojištění na cesty taky zařiďte pár dnů před odjezdem. 

2. Balení bez dětí

Počkejte, až budou spát, nebo je pošlete na procházku s druhým rodičem. Balení tak půjde mnohem rychleji a neztratíte přehled, co už máte a co ne. A nakonec pamatujte: co nemáte, to nepotřebujete. Základ jsou peníze, pas a pojištění. 

3. Cukr nechte doma

Ne, kilovku krystalu asi v tašce mít nebudete, ale nějaké čokoládky, bonbony a další sladkosti na „uklidnění“ dětí při cestě bývají samozřejmostí. Ve skutečnosti jde ale o velký omyl! Cukr děti nastartuje, takže o spánku nemůže být ani řeč. 

4. Plánování je základ

Ať už si zvolíte cestu autem, vlakem, nebo třeba letadlem, je potřeba mít ji dobře naplánovanou. Nejde o detailní popis cesty, ale o představu, kdy zastavíte na delší pauzu, abyste si dali třeba oddych v malém městě na vaší trase. Děti se tam můžou „zničit“ na hřišti, vy se dobře najíst. Malé radosti pro vás i potomky udělají už ze samotné cesty příjemnou záležitost. Nachystejte si hry, které se dají hrát třeba v letadle, nebo větším dětem připravte mapy, ať s vámi cestou vymyslí, co budete na místě dovolené dělat. 

5. Změna plánů je základ číslo dvě

Každý plán je od toho, aby se měnil. Svým rodičům to děti hbitě dokazují takřka pořád. Takže kromě plánu A to chce i plán B, C, … Na rozdíl od cest bez dětí je potřeba se připravit na to, že hlavními „šéfy“ jsou ony. I tak se dá ale dovolená užít. Místo horské celodenní túry sice vyrazíte lanovkou a pěšky jdete jen pár metrů, zato si pak ale třeba můžete užít dobrý oběd a hlavně společně strávený čas. Právě o to jde. Asi nenavštívíte všechna muzea, nevylezete na nejvyšší hory v okolí ani nebudete ležet celý den na pláži a číst si v klidu knížku. Ale budete spolu objevovat nové a trávit společný čas. A za to trochu adrenalinu určitě stojí!
 
Pro dítě není nejdůležitější, aby bylo doma. Hlavní je, aby bylo s rodiči, kteří jsou s ním rádi, podnikají spolu věci, které je baví, a jednoduše si užívají, že se mají. Takže vypněte telku, ukliďte tablet a vydejte se na cestu. 
 
Text: Monika Němcová, foto: Thinkstock 
 
 

 

 

Tip na cesty

Hádanky na cesty jsou skladné a dovedou zabavit mrňouse už od 3 let.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI