Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

9 důvodů, proč je fajn, když vaše dítě chce být youtuberem

14.02.2019 Čtení pro radost

YouTube sice všichni milujeme, ale přitom má tak hrozně špatnou výchovnou pověst! Dali jsme pro vás dohromady hned devět důvodů, proč byste měli mít radost, když vaše dítě zaútočí na kariéru vlogerské superstar.

 
Svět youtuberingu je velice komplikovaný. Všechno záleží především na tématu, pro něž se váš potomek nadchne. Je totiž naprostý rozdíl, jestli točíte návody na líčení, sportovní akční videa, miniaturní filmy, livestreamy, nebo si jen tak experimentujete. Diváky můžete také vzdělávat nebo třeba vysílat vlastní koncerty. Tohle všechno je YouTube. A jeho možnosti jsou vzrušující. Pokusili jsme se proto najít pár univerzálních výhod, proč byste své dítě od youtuberingu rozhodně neměli odrazovat.
 
Nebude mít čas koukat na YouTube
 
Tahle práce totiž vyžaduje spoustu času. Když chce uspět v konkurenci miliardy jiných, musí se toho spoustu naučit, a ještě k tomu být kreativní. Taky mám svůj YouTube kanál, stříhám a točím videa, takže vím moc dobře, že jen naučit se pořádně obsluhovat FCPX (software na úpravu videa) trvá roky! Ale je to neuvěřitelné dobrodružství.
 
Procvičí si angličtinu
 
Nebude totiž koukat na hloupé české youtubery, protože ti jen kopírují ty zahraniční. Jestli se pokusí uspět, dříve nebo později bude sledovat jen světovou špičku. A co je hlavní, jestli chce opravdu zaujmout, a ještě na tom v budoucnu vydělat, měl by se váš potomek naučit prezentovat v angličtině. To je to nejlepší, co může pro svou YouTube kariéru udělat. A pro blížící se maturitu z angliny taky.
 
Naučí se perfektně s počítačem
 
Tohle je fajn především pro holky. Stereotypy nestereotypy, holky prostě většinou baví jiné věci než prohrabování se v počítači. To je samozřejmě v pořádku. Nicméně druhotná počítačová negramotnost často slečnám zabraňuje získat lepší práci. Díky vlogování i dívka, kterou ze všeho nejvíc baví make-up, vaření nebo zachraňování pejsků, získá skvělé počítačové know-how. Pak už je jen krůček k tomu, aby si ke svému holčičímu projektu udělala webovky nebo se rozhodla podívat se na zoubek Swiftu. Třeba pak zjistíte, že máte doma novou Hedy Lamarrovou (která vynalezla wi-fi).
 
Naučí se uklízet
 
I ti nejpunkovější vlogeři, kteří celému světu reportují „hot news“ ze svého pokojíčku, se zajímají o to, jak na videu vypadá scéna za jejich zády. Na začátku si váš malý youtuber vystačí s odklizením židle plné oblečení ze záběru, později však zjistí, že profi vlogování vyžaduje větší přípravu a uspořádání scény. A co jiného je uklízení než uspořádání věcí? Nikdy v životě jsem neviděl lépe setříděné a poskládané věci než v kamionu filmařské produkce.
 
Bude se starat o svůj vzhled
 
Tohle je zase bonus pro kluky. I ten největší špindíra, který se v životě nepodíval do zrcadla, se při editování záznamu musí dívat na svou vizáž. A právě vzhled je jedním z krůčků k youtubovému úspěchu. Navíc u videa není retušování zdaleka tak jednoduché jako u fotek. A k tomu se přidává krutě upřímná zpětná vazba fanoušků. Máte tak jistotu, že si váš chlapec občas umyje i vlasy nebo oblékne čisté tričko.
 
Naučí se mluvit a odnaučí se mluvit sprostě
 
Tenhle bod je pro mě docela kontroverzní. Algoritmy, které jsou naprogramované do umělých inteligencí ovládajících sociální sítě, čím dál častěji hlídají „morální bezúhonnost veškerého obsahu“. Nikdo netuší, co všechno si pod tím představit – a tady začíná ten problém. Neveřejná pravidla a docela rychle přitvrzující cenzura nutí tvůrce k autocenzuře až za hranice autorské svobody. 
 
Umělá inteligence totiž při nahrávání na YouTube kontroluje veškeré nahrávané soubory a podle aktuálních zpráv už dochází i k hromadnému mazání „závadných“ příspěvků. A i když video není smazáno, YouTube kritičtější obsah „banuje“ (tedy zakáže). Takže: mně se to sice nelíbí, ale vaše dítě se naučí lépe přemýšlet o tom, co a jak říká.
 
 
Může něco vydělat
 
Úspěšní nemohou být všichni. Ale je tady jistá malá šance, že peníze, které na začátku tenhle koníček požírá, se po nějaké době začnou vracet. Minimálně se váš youtuber naučí lépe pracovat s penězi a možná začne i přemýšlet nad tím, co se ještě vyplatí a co už ne.
 
Naučí se fyziku
 
Člověka, který nikdy nestříhal video, to možná nenapadne, ale editační software je jen extrémně sofistikovaný nástroj pro práci s obrazy fyzických objektů. Vlastně je to něco mezi malířským plátnem, divadlem (probíhajícím chronologicky v čase) a fyzikální laboratoří. Každý domácí filmař se stále hlouběji propadá do pochopení práce se světlem, nejrůznějších fyzikálních jevů od difrakce po barevný rozklad světla. I při nejjednodušší tvorbě musí začít chápat základy prostorové geometrie a pochopit, jak oko vnímá okolí (tedy rozdíly ve vnímání různých počtů framů za sekundu). A pořádná legrace teprve začíná, když se rozhodne něco klíčovat na zeleném pozadí s alfa kanály. Nevíte, o čem tu mluvím? Vysvětlí vám to váš malý youtuber!
 
Bude mít motivaci rozvíjet svoje koníčky
 
Možná nejdůležitější bod. Tvorba youtubového obsahu podpoří vašeho potomka v motivaci něco dělat. Přece jen musí pravidelně přispívat, a aby měl o čem, musí mít co nejpestřejší život plný zajímavých koníčků. Takže žádné vysedávání doma u počítače, pěkně k plotně, na fotbalové hřiště, do drogerie nebo na koňský hřbet!
 
 

Youtubering

Youtubering není jenom pro mladé. Rozhodně se v něm najdou i dospěláci, a to ať jeho obsah chcete jen sledovat, nebo i sami vytvářet. Vezměte si příklad z ostatních:
 
Youtube není místo pro blbce. Je takový, jaký si ho uděláme. Fascinující vzdělávací kurz Harvardovy univerzity, ve kterém David Malan vysvětluje základy počítačové vědy. Po několika minutách z něj lije pot. Takové nadšení tvůrci potřebují!
 

Povoláním bavič Tom Scott zase docela zajímavě popisuje nejrůznější technické věci. 
 
 
Dívka Physic Girl s americkým nadšením vysvětluje fyzikální jevy.
 
 
Maddie dokáže zajímavě povídat o historii a přírodě. BBC bledne závistí.
 

 
Autor: Jan Strmiska  Foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI