Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

7 tipů, jak nezešílet z miminka

20.08.2019 Čtení pro radost

První měsíce s uzlíčkem štěstí (slziček, křiku, zaražených prdů ... dosaďte si sami) jsou tak trochu dřina. Ale taky obrovská hromada něhy a láskyplné blízkosti s mládětem. Je jen na vás, jak to pojmete. Na procházce s kočárkem totiž buď můžete sjíždět Facebook, nebo mrněti ukazovat listy stromů, kterými se mihotají sluneční paprsky. Tak, dost bylo romantismu a teď si přečtěte pár osvědčených tipů, jak si svůj čas s miminkem udělat hezčí.

 
1. Radostné očekávání
 
Tahle rada není pro ty, které dvě čárky na testu již zaskočily, ale těm, kdo o miminku teprve uvažují. Zjistila jsem, že v překonání mateřského příkoří a kojenecké šikany značně pomáhá vědomí, že jsme dítě chtěly, nebo si ho dokonce přály. Je to jako s vytouženými lodičkami, které jste měsíc chodily okukovat za výlohu. Koupíte si je a ty mrchy tlačí. Jenže tenhle “fešácký” puchýř se taky snese tak nějak lépe než ten z pohorek, které jsme si koupily z donucení.
 
2. Nemít dítě s blbcem
 
To je vlastně základní rada. Malý (nespo)kojenec vám v prvních měsících obrátí život naruby a je potřeba, aby rodiče spolupracovali. Řešit kromě bolavého bříška a mimina v hysterickém záchvatu ještě rozpory s jeho tatínkem, to prostě nechcete. Někteří muži (stejně jako ženy) pro rodičovství nejsou zralí nikdy. Jasně, s jistotou to poznáte, až když se dítě narodí. Ale i „za svobodna“ si můžete všímat různých indicií. Umí si něco odepřít? Jak se chová, když jste nemocná? Má se k dětem vašich kamarádů, nebo se hledí zdekovat i před vlastní neteří či synovcem, a když vidí počuranou plenku, důležitě předstírá zvracení?
 
 
3. Šestinedělí jako „lázně“
 
Pokuste se trávit co nejvíc času kralováním s miminkem v posteli. Dáte se tak rychleji dohromady fyzicky a váš dáreček bude spokojenější. Užívejte si mazlení a s péčí o domácnost to nepřehánějte. Když se někdo přihlásí, že by rád omrknul nového člena rodiny, ať přinese něco na zub. Zkrátka: kdo chce vidět miminko, dveře má otevřené jen s hrncem poctivého vývaru, bábovkou nebo třeba kuřetem na paprice. Pokuste se relaxovat v intimitě s drobkem i tehdy, pokud máte i starší děti. Poproste rodinu a kamarády, ať je vezmou někam na procházku nebo do zoo! 
 
4. Pozor na portály pro matky!
 
Tak jo, miminko konečně usnulo. Máte tedy chvíli pro sebe. Že byste skočila na netíček pro receptík na večeři pro manžu? Posledně vám tam přeci maminky tak dobře poradily, když mělo vaše bejby prdíčky. Tak na to radši zapomeňte. Samozřejmě, že na „koníka“ nebo „mimáč“ někdy zabrousí i normální rodič. Zoubky rostou i dětem svéprávných žen a mužů a zimní fusak z druhé ruky ráda pořídí i maminka bez mlíka na mozku. Byla by však škoda vzácný volný čas utratit v diskuzích, po jejichž přečtení by se střelila do hlavy nejedna češtinářka, sociolog a student logiky. Přečtěte si radši něco opravdu pěkného a pečujte tak o svého ducha i slovní zásobu. V následujících měsících se totiž většina vaší denní komunikace bude odehrávat ve dvouslabičných výrazech. Papat, kakat, pápá, dudu. Jupí!
 
 
5. Poezie v denní próze
 
První rok dítěte můžete profňukat, jak to máte těžké, nebo se smíříte s tím, že tak to prostě chodí, a zkusíte ve dnech s miminkem vidět hlavně to krásné. A že toho je! Už nikdy k sobě nebudete mít tak blízko jako teď a je škoda ten čas rozpustit ve stížnostech. Když vaše kotě zrovna nespí, proložte nekonečné stavění věže z kostek tím, co baví vás. Zahrajte mu na klavír, přečtěte mu něco od prokletých básníků nebo povídku od Guye de Maupassanta. Miminko z obsahu zatím nemá rozum, ale i tak bude šťastné, protože slyší váš hlas a je ve vaší blízkosti. Stejné je to s hudbou. Pusťte mu svou oblíbenou desku! Nemusíte přeci do bezvědomí vás obou poslouchat Holku modrookou. Dítě bude bavit Mozart, Aznavour i Navarová! Pokud ale posloucháte death metal, vraťte se radši poníženě k modroočce. 
 
6. Bezdětné kamarádky
 
Když se potkají dvě kamarádky, které mají (malé) děti, nejpozději do dvou minut se hovor stočí právě k nim. Je to přirozené a do jisté míry může být sdílení informací přínosem. Jenže takhle se člověk zrovna dvakrát neosvěží. Chce to změnu! Zavolejte na pomoc kamarádky, které ještě mají v hlavě prostor i pro jiná témata než příkrmy a kojicí podprsenky. Ne abyste je zahltily detailními informacemi o svém porodu a technikách praní fleků od mrkve! To by totiž byla škoda. 
 
 
7. Věřte svojí intuici
 
S prvním miminkem v náručí většinou tápeme a brodíme se záplavou dobře míněných rad. Klidně si je vyslechněte, ale mějte pořád na paměti, že rozhodnutí, co a jak budete dělat, je pouze na vás, případně na otci dítěte. Takže jestli vám v porodnici tvrdili, že si kojence nemáte brát do postele, ale vy cítíte, že by mu s vámi v noci bylo lépe, s chutí do toho! Totéž platí i v ostatních kontroverzních tématech, například jak často a do kolika měsíců (či let) miminko kojit, kdy s ním začít cestovat, jak očkovat a podobně. 
 
A vůbec. Strašně rychle to uteče. Říkají to všichni a je to tak. Tak si miminkovský čas pořádně užijte! Je fajn mít cestou domů z třídních schůzek v devítce na co vzpomínat, až si budete klást otázku, jestli jste to měli zapotřebí. 
 
Text: Markéta Schinkmannová   Foto: Getty Images 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI