Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

5 vyhlídek, kde zaplesá srdce každého romantika

04.09.2018 Čtení pro radost

Máte po sto letech volno a jste z toho tak paf, že vůbec nevíte co s ním? Co takhle načerpat energii v přírodě? Inspirujte se našimi tipy a vyrazte na výlet na některou z nejkrásnějších vyhlídek Česka.

 
 


Dechberoucí výhledy a okouzlující západy slunce totiž nikdy nevyjdou z módy. Navštívili jsme spoustu krásných míst, ze kterých je vidět daleko do kraje, a tak vám můžeme s klidným srdcem doporučit ty, které nás potěšily nejvíc. Tak neseďte doma, sbalte svačinu, láhev vína a skleničky a vyrazte za romantikou!

 

1) Smetanova vyhlídka u Třebsína

Nese jméno po slavném skladateli, který si sem prý rád chodil pro inspiraci. A když Bedřich, tak proč ne vy. Výhodou této vyhlídky je, že se na ni snadno dostanete. Buď můžete přijet autobusem na blízkou zastávku a nebo autem na louku, na které se dá pohodlně parkovat. Pokud jste dobrodruzi nebo nevíte co s časem, můžete si užít třeba i tříhodinovou plavbu výletní lodí do Štěchovic a z nich se vydat pěšky do kopce směrem na Třebsín. Pak už si jen můžete užívat výhled na meandry a lesy okolo Vltavy. Na několika místech okolo vyhlídky se dá i posedět, a tak můžete mít výhled na západ slunce jen sami pro sebe. 
 

2) Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku

Druhým tipem je překrásná Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku nedaleko Jetřichovic na Děčínsku. Původní stanoviště protipožární hlídky se v průběhu věků proměnilo v romantický altán. Pozorovat odsud můžete například Studenec, Strážiště, Růžovský vrch a krásná panoramata Českého Švýcarska. Výšlap na vyhlídku vás sice nemine, ale bude rozhodně po zásluze odměněni.
 

3) Klamorna nedaleko Drábských světniček

V Českém ráji je vyhlídek nepočitatelně, ale pro milovníky netypických výhledů je tou nejkrásnější rozhodně Klamorna. Máte-li rádi kontrast mezi jedinečnou rajskou přírodou a přilehlou kulturou měst, určitě navštivte tenhle skalní hrad. Najdete ho nedaleko zříceniny Píčova statku poblíž Mnichova Hradiště. Je dost velký, takže se nemusíte bát, že byste se tlačili s ostatními vyhlídkáři.
 

4) Zámek Jezeří poblíž Litvínova

U kontrastních výhledů ještě zůstaneme. Objevili jsme výjimečný výhled nad Zámkem Jezeří, který je určen těm, kdo mají rádi strašidelnou atmosféru. Najdete ho jen kilometr nad zámkem, u kterého se dá pohodlně zaparkovat autem. Pohled na zámek v kontrastu se smutnou estetikou krajiny poznamenané těžbou uhlí je fascinující.
 

5) Ještěd nad Libercem

Nejpohodlnější vyhlídku si můžete užít na Ještědu. Nahoru vás vyveze lanovka z Horního Hanychova za každého počasí.  Můžete si tak užít výhled už cestou a zároveň nemusíte čelit nepříjemnému počasí. Kdo se chce protáhnout, může na Ještěd vyběhnout po svých, nebo si ho vyjet na kole. Na kopci vás potěší výhled na Jizerské hory, za jasného dne až do Krkonoš. Ty nejromantičtější duše si mohou přímo v unikátní stavbě architekta Karla Hubáčka dát čaj a nebo rovnou objednat pokoj a užívat si krásné výhledy až do rána.
 
Text: Věra Mühldorfová, foto: Thinkstockphotos
 


Nás tip - cestovní lahve 

Lehké, s praktickým kovovým víčkem a navíc i s vtipným potiskem - cestovní lahev je prostě na výlety nutnost!

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI